Kiborultak a németek, hogy a törökök német tankokkal ölik a szíriai kurdokat

külföld
2018 január 24., 04:38
comments 184
Török páncélosok, köztük német gyártmányú Leopard 2 nehézpáncélosok (balra) gyülekezője a szíriai bevetés előtt Hatayban.
photo_camera Török páncélosok, köztük német gyártmányú Leopard 2 nehézpáncélosok (balra) gyülekezője a szíriai bevetés előtt Hatayban. Fotó: Burak Milli/Anadolu Agency

A német-török fegyverüzlet azonnali felfüggesztését kezdték követelni német politikusok azután, hogy a török hadsereg - annyira nem meglepő módon - német gyártmányú nehézpáncélosait is bevetette Szíria északnyugati csücskében, az afrini kurd enklávé elleni inváziója során. A török hadsereg a német hadiipar egyik csúcstermékét, a Leopard 2-est használja nehézpáncélosként, ezek modernizációját készült jóváhagyni a német kormány.

Most viszont jobb- és baloldali politikusok is felszólaltak a fegyverüzlet ellen, és felszólították a kormányt, hogy tisztázza álláspontját az afrini kurdok elleni indított támadással kapcsolatban. Norbert Röttgen, a Bundestag külügyi bizottságát elnöklő kereszténydemokrata politikus szerint viszont már most egyértelmű, hogy nem szabad modernizálni a török hadsereg páncélosait. Szerinte a török beavatkozás "törvénytelen, ellentétes a nemzetközi joggal és kontraproduktív az ISIS elleni háborúban". Szerinte Törökország aligha hivatkozhat önvédelemre, mert nem érte támadás a szíriai kurdok részéről. Az amerikai kormányt viszont dicsérte, amiért az szót emelt a török beavatkozás ellen. (Via BBC)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.