Kis színházak több százezres nézettséget kamuztak, így sok 100 millió forint közpénzt akasztottak le

színház
2018 január 24., 08:03
comments 142

A G7 hosszú cikkel jelentkezett a kulturális tao-pénzeket bezsebelő gyanús színházakról.

A cikk szerint 2013-ban alapított Anonymus Színház, ami az angliai Blackpoolban szokott közreműködni a rendszeresen megtartott Hot Ice jégtáncshow-ban, ami a Nemzeti Színháznál is több nézőt vonz, több 100 millió forintnyi közpénzhez jutott az állítólagos angliai fellépéseiért. De a magyar fellépők létezésére viszont semmi bizonyíték nincs, sőt a Hot Ice-t szervező angol cég a G7-tel közölte: nincs tudomásuk arról, hogy 2014, 2015 és 2016 során lett volna magyar résztvevője a fellépéseknek.

A színházak finanszírozását megreformáló 2008-as előadó-művészeti törvény arról rendelkezett, hogy a vállalatoknak a társasági adójukat (tao) részben vagy egészben nem az államnak kell fizetniük, hanem odaadhatják egy általuk kiválasztott előadó-művészeti szervezetnek. (Ettől még a Kúria szerint is közpénznek minősül.) A színházak a nézőszám után kaphatnak támogatást, az éves jegybevétel 80 százalékáig gyűjthetnek pénzt.

A G7 azt írja, hogy az Anonymus Színház 3 év alatt kb. 1,7 milliárd forint árbevételre tett szert a Hot Ice-on való állítólagos részvételéért, és összesen 1,15 milliárd forint tao-támogatáshoz jutott, egy olyan koprodukcióra hivatkozva, amiben az állítólagos koprodukciós partnere szerint nem vett részt.

A cikk szerint az Anonymus Színház nem egyedi eset, ott van például a Műhely Produkció is, ami az Emmi adatbázisa alapján 553 alkalommal mutatta be egy jégtáncshow-ját az 50 ezer lakosú, izraeli Eilat plázájában, és összesen 387 ezren nézték meg, ráadásul az előadások 3 hónap alatt lementek, vagyis naponta átlagosan több mint 6 fellépést „tartottak”.

A G7 arról ír, hogy a tao-lehetőség óta megszaporodtak a pár alkalmazottal bíró, a színházi világban ismeretlen vállalkozások. Pedig a KSH adatai szerint virágzik a színházi élet, pár év alatt több mint duplájára nőtt, Magyarországon 1960 óta nem jártak annyian színházba, mint 2016-ban. Az új cégek közül nem egy több százezres nézőszámokat behazudva jut sok 100 millió forint közpénzhez.

További részletek a G7-en.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.