Súlyosan leromlott Assange egészsége a követségi bujkálás alatt

Julian Assange, 2016. február 5-én Londonban, Ecuador nagykövetségén. Fotó: Carl Court/Getty ImagesFotó: Carl Court

Súlyos hatással van Julian Assange testi és lelki egészségére, hogy hosszú ideje az ecuadori követségre van bezárva Londonban, állítja két orvos, akik még októberben vizsgálták meg a Wikileaks alapítóját.

Sondra Crosby, a Boston University professzora és Brock Chisholm londoni klinikai pszichológus 20 órán keresztül vizsgálták Assange-t. Most azt közölték, bár a pontos eredményeket védi az orvos-beteg kapcsolat bizalmi jellege, annyit azért elmondhatnak, hogy az állapota már veszélyes, és az állandó bezártság séri az egészségügyi ellátáshoz való alapvető emberi jogát.

Assange több mint öt éve van a követségen, mert innen nem adhatják ki Svédországnak, ahol szexuális zaklatási ügyben indítanának ellene eljárást.

A brit kormány korábban már megtagadta a kérést, hogy biztosítsanak neki szabad utat egy kórházi kezelésre, amire azért lett volna szükség, mert a vállával és a tüdejével is vannak problémák. (Guardian)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.