A görög jobboldali ellenzék nagyon dühös Ciprászra, mert megoldaná a macedón névvitát

külföld
2018 január 27., 12:25
comments 164

A görög és a macedón kormány az utóbbi hetekben megkísérelték lezárni azt a 90-es évek eleje óta tartó vitát, ami az egyik akadálya annak, hogy Macedónia valaha az EU és a NATO tagja lehessen.

Görögország nem bírja elviselni, hogy északi szomszédját Macedóniának hívják, mert Görögország északi részét is így nevezik, és a görög társadalom jelentős részének meggyőződése, hogy a macedónok magukhoz akarják majd egyszer csatolni a görög Macedóniát.

A névvita miatt az ENSZ-be is csak FYROM néven vették fel Macedóniát, ami a Macedónia Egykori Jugoszláv Köztársaság angol rövidítése. 

A mostani tárgyalásokhoz az is kellett, hogy a korábbi oroszbarát macedón vezetés helyébe nyugatos kormány lépjen. Az új kormány állítólag belemenne abba, hogy Macedónia-Skopje (utóbbi az ország fővárosa) vagy Észak-Macedónia legyen a hivatalos neve az országnak, csak a görögök ne blokkolják tovább az integrációt a nyugati szervezetekhez.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök találkozót kért a görög ellenzék legerősebb politikusától, hogy rávegye, támogassa a kormányt a megegyezésben Macedóniával. Kiriakosz Micotakisz, az Új Demokrácia párt elnöke azonban közölte, szó sem lehet arról, hogy támogassák a megegyezést.

Ciprász (balra) hiába fogadta Micotakiszt, nem tudta meggyőzni.
photo_camera Ciprász (balra) hiába fogadta Micotakiszt, nem tudta meggyőzni. Fotó: George Vitsaras/SOOC

A közvélemény-kutatásokon vezető Új Demokrácia párt szerint a "Macedónia" szó nem szerepelhet semmilyen változatban sem Macedónia nevében. Ezt az álláspontot képviseli a görög ortodox egyház is, és Thesszolonikiban óriási tömegtüntetés adott nyomatékot az elképzelés társadalmi támogatottságának. A következő nagy tüntetés a jövő hét végén Athénban lesz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.