A görög jobboldali ellenzék nagyon dühös Ciprászra, mert megoldaná a macedón névvitát

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A görög és a macedón kormány az utóbbi hetekben megkísérelték lezárni azt a 90-es évek eleje óta tartó vitát, ami az egyik akadálya annak, hogy Macedónia valaha az EU és a NATO tagja lehessen.

Görögország nem bírja elviselni, hogy északi szomszédját Macedóniának hívják, mert Görögország északi részét is így nevezik, és a görög társadalom jelentős részének meggyőződése, hogy a macedónok magukhoz akarják majd egyszer csatolni a görög Macedóniát.

A névvita miatt az ENSZ-be is csak FYROM néven vették fel Macedóniát, ami a Macedónia Egykori Jugoszláv Köztársaság angol rövidítése. 

A mostani tárgyalásokhoz az is kellett, hogy a korábbi oroszbarát macedón vezetés helyébe nyugatos kormány lépjen. Az új kormány állítólag belemenne abba, hogy Macedónia-Skopje (utóbbi az ország fővárosa) vagy Észak-Macedónia legyen a hivatalos neve az országnak, csak a görögök ne blokkolják tovább az integrációt a nyugati szervezetekhez.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök találkozót kért a görög ellenzék legerősebb politikusától, hogy rávegye, támogassa a kormányt a megegyezésben Macedóniával. Kiriakosz Micotakisz, az Új Demokrácia párt elnöke azonban közölte, szó sem lehet arról, hogy támogassák a megegyezést.

Ciprász (balra) hiába fogadta Micotakiszt, nem tudta meggyőzni.Fotó: George Vitsaras/SOOC

A közvélemény-kutatásokon vezető Új Demokrácia párt szerint a "Macedónia" szó nem szerepelhet semmilyen változatban sem Macedónia nevében. Ezt az álláspontot képviseli a görög ortodox egyház is, és Thesszolonikiban óriási tömegtüntetés adott nyomatékot az elképzelés társadalmi támogatottságának. A következő nagy tüntetés a jövő hét végén Athénban lesz.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.