Fitneszapp buktatott le brit és amerikai támaszpontokat

külföld
2018 január 28., 19:40
comments 251
Hilmand tartomány hőtérképén kivehető az amerikai támaszpont pontos lokációja
photo_camera Hilmand tartomány hőtérképén kivehető az amerikai támaszpont pontos lokációja Fotó: Strava Heat Map

A Strava fitneszpplikáció még 2017 novemberében hozta nyilvánosságra azt a hőtérképet, amin látható, hogy a bolygó mely pontján mennyien és milyen útvonalakon használják az alkalmazásukat (telefonon vagy sportórán), azaz merre és mekkora távokat futnak vagy bringáznak.

Több mint 3 trillió GPS-adatról van szó a cég szerint, amit most - természetesen anonimizált formában - nyilvánosságra hoztak. 

Egy nemzetközi konfliktuselemző think-tank (United Conflict Analysts) elemzője szerint érzékeny információk kerültek ezáltal nyilvánosságra, mivel a hőtérkép alapján nagy bizonyossággal beazonosíthatóak és lokalizálhatóak egyes amerikai katonai támaszpontok. 

Nathan Rusher szerint óriási biztonsági kockázat, ha katonák gyakorlataiknál használják ezeket az alkalmazásokat, mert a gyakran, jól körülhatárolhatóan használt útvonalak alapján könnyen felderíthetőek az egyes bázisok koordinátái. Szíriában, Afganisztánban és más konfliktuszónákban gyakorlatilag kizárólag katonai egységek használnak ilyen applikációkat. 

Az afganisztáni Helmand tartományban jól látható, pontosan hol tartózkodnak az amerikai csapatok, ahogy a Falkland-szigeteken is pontosan kivehető, merre állomásoznak a brit katonák. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.