Fitneszapp buktatott le brit és amerikai támaszpontokat

2018 január 28., vasárnap 19:40
251
Hilmand tartomány hőtérképén kivehető az amerikai támaszpont pontos lokációja Fotó: Strava Heat Map

A Strava fitneszpplikáció még 2017 novemberében hozta nyilvánosságra azt a hőtérképet, amin látható, hogy a bolygó mely pontján mennyien és milyen útvonalakon használják az alkalmazásukat (telefonon vagy sportórán), azaz merre és mekkora távokat futnak vagy bringáznak.

Több mint 3 trillió GPS-adatról van szó a cég szerint, amit most - természetesen anonimizált formában - nyilvánosságra hoztak. 

Egy nemzetközi konfliktuselemző think-tank (United Conflict Analysts) elemzője szerint érzékeny információk kerültek ezáltal nyilvánosságra, mivel a hőtérkép alapján nagy bizonyossággal beazonosíthatóak és lokalizálhatóak egyes amerikai katonai támaszpontok. 

Nathan Rusher szerint óriási biztonsági kockázat, ha katonák gyakorlataiknál használják ezeket az alkalmazásokat, mert a gyakran, jól körülhatárolhatóan használt útvonalak alapján könnyen felderíthetőek az egyes bázisok koordinátái. Szíriában, Afganisztánban és más konfliktuszónákban gyakorlatilag kizárólag katonai egységek használnak ilyen applikációkat. 

Az afganisztáni Helmand tartományban jól látható, pontosan hol tartózkodnak az amerikai csapatok, ahogy a Falkland-szigeteken is pontosan kivehető, merre állomásoznak a brit katonák. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt