Két hegymászót próbálnak megmenteni a Himaláján

2018 január 28., vasárnap 6:36
78

Két európai hegymászó életéért küzdenek a mentőegységek a Himalájában - jelentette a lengyel sajtó szombat hajnalban. Mindketten a Nanga Parbat csúcsára próbáltak felmászni, de elakadtak. 

Két pakisztáni mentőhelikopter indult utánuk, hogy lehozzák őket a hegyről. Négy lengyel önkéntest vittek fel a Nanga Parbat alaptáborába, akik igyekeztek minél előbb 7000 méteres magasság fölé jutni, hogy megmentsék a két szerencsétlenül járt mászót.

Nanga Parbat Fotó: GUIZIOU Franck/hemis.fr

A francia nőt, Elisabeth Revolt meg is találták; még életben van, fagyási sérülései vannak és nem tud járni. A mentőegységek szerint nehéz lesz lehozni a hegyről. 

A lengyel Tomasz Mackiewiczhez viszont még nem sikerült eljutni. Ő a lengyel sajtó szerint hóvakságot kapott, és hegyibetegségtől is szenved. Testvére egy nappal korábban úgy nyilatkozott, hogy csodával érne fel, ha túlélné a megpróbáltatást.

A 8126 méter magas Nanga Parbat a világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsa. A pakisztáni hegymászószövetség szerint mínusz 60 Celsius-fokos hideg van ott, ahol a hegymászók elakadtak. (MTI)

Frissítés 9:50

Mackiewiczhez nem tudtak eljutni az önkéntes mentők, egy pakisztáni tisztségviselő elmondta, hogy felhagytak a férfi keresésével, és halottnak nyilvánították.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt