Meghalt az Ikea alapítója, Ingvar Kamprad

A 91 éves Ingvar Kamprad álmában hunyt el smålandi otthonában - közölte az Ikea. Közleményükben azt írták, hogy a 20. század egyik legnagyobb üzletembere volt.

Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

Az Ikea sikertörténete Kamprad kertjében kezdődött, ahol órákat és karácsonyi üdvözlőlapokat árult. A világszerte terjeszkedő cég tulajdonosa innen jutott el odáig, hogy Európa leggazdagabb embere legyen.

Az első IKEA áruház 1958-ban nyílt meg Almhultban, akkor ez volt Skandinávia legnagyobb bútorüzlete, és itt nyílt meg 1960-ban az első IKEA-étterem is. Az 1980-as évek elejére már szinte minden nyugat-európai országban volt IKEA áruház, az első amerikai bolt 1985-ben nyitott.

Múlt év novemberében világszerte 49 országban 411 IKEA áruház működött. Magyarországon tavaly júniusban nyílt a harmadik IKEA, 17 milliárd forintos beruházással Soroksáron.

Az Ikea alapítóját többen bírálták azért, mert egy időre Svájcba költözött, hogy elkerülje a magas svéd adókat, illetve felemlegették régi náci kapcsolatait, amit Kamprad élete legnagyobb hibájának nevezett. (BBC, Independent, MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.