Meghalt az Ikea alapítója, Ingvar Kamprad

GYÁSZ
2018 január 28., 11:07
comments 126

A 91 éves Ingvar Kamprad álmában hunyt el smålandi otthonában - közölte az Ikea. Közleményükben azt írták, hogy a 20. század egyik legnagyobb üzletembere volt.

photo_camera Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

Az Ikea sikertörténete Kamprad kertjében kezdődött, ahol órákat és karácsonyi üdvözlőlapokat árult. A világszerte terjeszkedő cég tulajdonosa innen jutott el odáig, hogy Európa leggazdagabb embere legyen.

Az első IKEA áruház 1958-ban nyílt meg Almhultban, akkor ez volt Skandinávia legnagyobb bútorüzlete, és itt nyílt meg 1960-ban az első IKEA-étterem is. Az 1980-as évek elejére már szinte minden nyugat-európai országban volt IKEA áruház, az első amerikai bolt 1985-ben nyitott.

Múlt év novemberében világszerte 49 országban 411 IKEA áruház működött. Magyarországon tavaly júniusban nyílt a harmadik IKEA, 17 milliárd forintos beruházással Soroksáron.

Az Ikea alapítóját többen bírálták azért, mert egy időre Svájcba költözött, hogy elkerülje a magas svéd adókat, illetve felemlegették régi náci kapcsolatait, amit Kamprad élete legnagyobb hibájának nevezett. (BBC, Independent, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.