Nemi erőszakkal vádolják a francia kormány költségvetésért felelős miniszterét

Gerald DarmaninFotó: JACQUES DEMARTHON/AFP

Vizsgálják a hatóságok annak a nőnek a vallomását, aki azt állítja, hogy a Philippe-kormány költségvetésért felelős minisztere, Gerald Darmanin 2009-ben nem erőszakot követett el ellene. A miniszter tagadja a vádakat, és első körben a kormányfő hivatala is védelmébe vette a Darmanint, de hozzátette azt is, hogy az igazságszolgáltatásnak kell kimondani a végső szót az ügyben. 

A 35 éves Darmanin eddig a legmagasabb pozícióban lévő francia politikus, akit nemi erőszakkal vádolnak a Franciaországban is nagy vihart kavart Weinstein-ügy októberi kirobbanása óta. 

Az állítólagos áldozat jogi képviseletét ellátó Elodie Tuaillon-Hibon szerint az erőszakra akkor került sor, amikor Darmanin még a francia republikánusok pártjának egyszerű beosztottja volt. A nőt, aki korábban prostituáltként dolgozott, 2004-ben zsarolásért elítélték, és jogi segítséget, tanácsot kért Darmanintól a perújrafelvételhez. Ezt a helyzetet használta ki az áldozat állítása szerint a későbbi miniszter és kényszerítette szexre a nőt.  

Az ügyészség elmondása szerint már tavaly vizsgálódni kezdtek az ügyben, de elakadt a nyomozás, miután az áldozat nem jelent meg a kihallgatáson. A nő azonban nemrég újra kezdeményezte a pert és vallomást is tett - ezt az ügyészség hivatala közölte vasárnap. (ABC via AP)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.