Orbán Viktor a példaképe az olasz szélsőjobboldal vezéralakjának

2018 január 28., vasárnap 18:06
179
Fotó: MIGUEL MEDINA/AFP

"Ha egy jól kormányzott országot kell választanom, akkor az Orbán Viktor vezette Magyarországot választom" 

- nyilatkozta Matteo Salvini, az olasz Északi Liga főtitkára egy televíziós interjúban vasárnap az MTI tudósítása szerint. 

Salvini arról beszélt a La7 olasz kereskedelmi televízió-csatorna egyik politikai műsorában, hogy az Európai Néppárton belül is a magyar illetve az osztrák irányt tartja követendőnek a fősodorral szemben, mert ezek az országok védik állampolgáraikat és azok munkahelyeit a külső veszélyforrásokkal (bevándorlókkal) szemben.  

Az Északi Liga vezetője szerint Orbán védi a határokat, a bankjait, a valutáját, senki nem kormányoz ma úgy Európában, mint ő. 

Olaszországban márciusban lesznek választások. Erre vonatkozóan Salvini arról beszélt a műsorban, hogy Donald Trump protekcionistareceptjét követi majd megválasztása esetén és vámot vezetne be az olasz nemzeti termékek védelmében. 

Az Északi Liga Berlusconi jobboldali konglomerátuma részeként indul a választáson. Legutóbb alig 4 százalékon végeztek 2013-ban, de most már 14 százalékon mérik őket. 

A bevándorlás- és unióellenes Salvini egyébként nem azt a régivágású populista vonalat képviseli, amit a magyar miniszterelnök, hanem már ő is inkább a Milo- vagy Thierry Baudet-féle újgeneráció tagja, lásd három évvel ezelőtti fotózása az Oggi magazinban. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt