A Fidesz-kormány legdurvább menekültellenes uszításán is túltesz Gyurcsány ukránellenes hecckampánya

POLITIKA
2018 január 30., 05:09
comments 785

Gyurcsány Ferenctől, ha a politikai érdeke úgy kívánta, sohasem állt távol a nemzetiségi alapú populista hangulatkeltés, akár más népcsoportokkal, akár határon túli magyarokkal szemben - például akkor, amikor a kettős állampolgárságról tartott 2004-es népszavazás kampányában a 23 millió román beáramlásával riogatott - de az azért meglepő, hogy 2018-ban teljes egészében arra fűzte fel a választási kampányát, hogy Orbán Viktor pályáján, Orbán Viktor fegyvereivel szerezzen magának szavazókat. Ebben a cikkben azt igyekszem körüljárni, hogyan csinált Gyurcsány egy - sőt két - valóban létező problémából egy velejéig hazug, mérgező hangulatú, virtigli gyűlöletkampányt, amire maga Arthur Finkelstein is csak csettintene, ha még élne.

Nincs jobb motiváció az irigységnél

A puszta számok azt mutatják, hogy Gyurcsány Ferencnek abszolúte igaza volt, amikor pártja, a DK legfontosabb kampánytémájává az úgynevezett ukrán nyugdíjak ügyét tette meg. A volt miniszterelnök január 15-én posztolta ki a Facebookra a nyugdíjügynek utánajáró "tényfeltáró" videóját, amiben személyesen látogat el a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye határmenti övezetébe, és a film tíz nappal később, e cikk publikálása előtt 1 millió 529 ezer 67 megtekintésnél járt. 

link Forrás

Gyurcsány ezzel állítólag minden közösségimédiás idők második legnézettebb magyar politikai videóját gyártotta le, megverve például Orbán Viktor eddigi összes videóit.

Négy nappal később, január 19-én küldték utána a DK animációs kampányfilmjét ugyanebben a témában. 

link Forrás

Ebben Józsefet, a Magyarországon született, egész életében itt tanuló, dolgozó és adózó férfit - akinek csak 90 ezer forint a nyugdíja - hasonlítják össze Igorral, aki Ukrajnában született, ukránul beszél és Ukrajnában él most is, ám van neki bejelentett magyarországi lakcíme, ezért - bár egy napig sem dolgozott vagy adózott itt - az Orbán-kormánytól, pontosabban személyesen Orbán Viktortól 300 ezer forintos nyugdíjat kap. A filmecske azzal zárul, hogy Igor néhány héten belül megkapja a magyar állampolgárságot is, hogy a 2018-as választáson a Fideszre szavazhasson a nyugdíjért cserébe. 

"Azért gyűjtjük az aláírásokat, hogy ne a magyarok fizessék az ukránok nyugdíját"

- zárul a propagandafilm, amiben a magyar szereplő pár másodperc alatt megszületik, iskolába jár, diplomázik, megházasodik, munkába áll, majd a munkában öregszik meg, míg az ukrán fickó egyetlen bemutatott tevékenysége az, hogy egy kocsmában vodkát vedel. Ez a Gyurcsány-féle ukránozós animációs film most 263 ezer megtekintésnél jár.

Valós az alapja, de onnantól minden csúsztatás

A DK kampányát figyelve valami baromi ismerősnek tűnik az egészben. 

Kinek a jellegzetes politkai aktivitási ciklusa írható le a következő lépésekkel?

  1. Felismer egy olyan, politikailag jól kiaknázható valós problémát/konfliktusforrást/témát, amit a politikai ellenfelei vagy észre sem vesznek, vagy ha ismerik is, nem törődnek vele.
  2. A témát tolni kezdi minden rendelkezésére álló kommunikációs felületen.
  3. Mindezt úgy, hogy a hatás kedvéért a valós tényeket elferdíti, csúsztatásokat és akár nettó hazugságokat szőve az eredeti történetbe.
  4. A csúsztatások és hazugságok célja az, hogy sikerüljön egy vagy több jól beazonosítható ellenséget/felelőst kreálni, adott esetben még még akkor is, ha valójában nem is létezik semmiféle ellenség.
  5. Hogy a kommunikációs offenzíva legfontosabb üzenetévé az váljon: én vagyok az egyetlen, aki megvéd titeket ettől/tőlük/tőle.

Igen, ez Orbán Viktor miniszterelnök kopirájtos politikai cselekvési sémája, amit ellenfelei és kritikusai számtalanszor vetettek a szemére. Orbán taktikája láthatólag igen eredményes, és ha egyszer nincs morális problémája vele, a saját szempontjából akár érthetőnek is nevezhető, hogy annyiszor él vele, ahányszor csak tud. 

Gyurcsány Ferenc azonban sokszor, és azon belül is jellemzően morális alapról támadta Orbánnak ezeket a bűnbakgyártó, gyűlöletfelkorbácsoló kampányait. Éppen ezért meglepő, hogy a 2018-as választásokra Gyurcsány azt találta ki, hogy lemásolja az Orbán-módszert.

Nézzük meg, hogyan másolta a Padawan a Mesterét!

Az első lépés egy releváns téma megtalálása. Ez a mi esetünkben egyből két, egymáshoz csak lazán kapcsolódó releváns témát jelent: ezek 

  • az ukrán állampolgároknak járó magyar nyugdíj,
  • és a csalással kettős állampolgárságot szerző ukránok és oroszok.

Egy

Valós tény, hogy létezik egy olyan - egy 1963-as, a Szovjetunióval kötött államközi megállapodásból fakadó - szerződésünk Ukrajnával, ami szerint azok a nyugdíjas ukrán állampolgárok, akiknek van állandó lakcíme Magyarországon, kérhetik a nyugdíjuk itteni, forintban történő folyósítását. Az is igaz, hogy a magyar nyugdíjfolyósító ilyenkor nem az illető ukrajnai nyugdíját számolja át egyszerűen forintra, hanem a jogosult egykori munkaköre alapján, a magyar mechanizmusokat használva állapítják meg a nyugdíj összegét, mintha az illető nálunk dolgozta volna végig az életét. Tekintve az extrém alacsony, húszezer forint körüli ukrán átlagnyugdíjat, teljesen életszerű feltételezés, hogy a legtöbb kérelmező jóval magasabb nyugdíjat kap itt, mint kapott ott. Főleg, ha adott esetben hamis dokumentumokat mutat be arról, hogy Ukrajnában mit és milyen beosztásban dolgozott. Ez tényleg komoly ügy, a magyar nyugdíjbiztosító évi tízmilliárd forintos nagyságrendben fizet ki ilyen honosított nyugdíjakat ukrán állampolgároknak. És határszéli információk szerint sok olyan jogosult lehet, aki ráadásul csak papíron lakik Magyarországon, valójában Ukrajnában veszi fel a helyi viszonylatban mesésnek számító juttatást, a mi pénzünkből.

Ennek a lakhellyel járó speciális nyugdíjjogosultságnak azonban a világon semmi köze nincs a magyar állampolgársághoz, sem a magyar országgyűlési választásokhoz. Ahhoz, hogy egy ukrán állampolgár ezt megkapja, nem kell magyar származásúnak hazudnia magát, és nem kell kettős állampolgárrá válnia. A dologhoz elegendő a magyaroszági lakcímkártya és az ukrán állampolgárság.

Első látásra kétségtelenül furcsa, anakronisztikus rendelkezésről van szó, ami nyilvánvalóan vitatható, és adott esetben legitim kampánytémának is érdekes lehet. A téma ugyanakkor kényes, hiszen a magyarországi nyugdíjmegállapítással élő ukránok között valószínűleg sok ukrajnai magyar is akad, hiszen ez az ország sokáig igen ellenségesen tekintett a kettős állampolgárságra, így az ottani, jellemzően nyomorgó magyaroknak sokáig ez volt az egyetlen módja, hogy kapjanak valami érdemi anyagi segítséget az anyaországtól. Ettől az alapprobléma persze még igaz marad. Közben 

az is igaz, hogy ez a szerződés Gyurcsány Ferenc majdnem 5 évnyi miniszterelnökösködése alatt is végig érvényben volt, és Gyurcsány nem mondta fel azt.

Kettő

Ettől a szovjet gyökerű, furcsa államközi szerződéstől teljesen független téma, hogy a határon túli magyaroknak adott kettős állampolgárság lehetőséget ad egy csomó dologra. Például arra, hogy a kettős állampolgárok leadhassanak egy listás szavazatot az országgyűlési választásokon. Kétségtelen tény, hogy a magyar választók jelentős része - és közel sem csak a hardcore gyurcsányisták - nem tartja igazságosnak, hogy olyanok szavazhassanak, akik nem élnek és adóznak itt. (Bár még azok többsége sem venné el a megadott állampolgárságot, aki elvi alapon elutasítja az ilyen magyar állampolgárok szavazati jogát.)

Az is igaz, és elég jól dokumentált sztori, hogy a magyar állampolgárság megadása körül a kezdetektől fogva rengeteg gyanús kavarás van és volt. Az indexes Szalai Bálint 2014-ben például nagy tényfeltáró cikkekben mutatta be, hogy szabályos maffiahálózat épült ki arra, hogy a szabályok megszegésével egy rakás, magyar ősökkel egyáltalán nem rendelkező orosz és ukrán is magyar állampolgárságot kaphasson, hamis papírok, helyettük vizsgázó, magyarul tudó strómanok és korrupt polgármesterek segítségével. 

A kettősállampolgárság-sztorinak az a része is igaz, hogy - nem függetlenül attól, hogy Gyurcsány miniszterelnökként a határon túli magyarok ellen kampányolt, szándékosan ellenük fordítva az anyaországiakat - az állampolgárságot kapott kintiek szinte mind a Fideszre szavaztak legutóbb, egy listás képviselővel ajándékozva meg a pártot, ami ezzel biztosította magának a kétharmados többséget. 

Itt van tehát két téma, amikben annyi a közös, hogy mindkettőben előfordulnak ukránok és ukrán állampolgárságú magyarok, illetve hogy mindkettő érinti a magyar költségvetést és belpolitikát. De mit kezdett ezekkel Gyurcsány?

Ha mindez igaz, mi a baj Gyurcsány kampányával?

Gyurcsány Ferenc látszatra úgy tesz, mintha az ukránok, illetve az ukránoknak járó magas nyugdíj ellen kampányolna, de valójában folyamatosan összemossa az 1-es és 2-es számú ügy elemeit, miközben az egészet úgy önti nyakon nemzetiségi alapú, a rasszista karakterizálás határát súroló gyűlöletkeltéssel, hogy az egészet a végén legalább annyira megszívják a kárpátaljai magyarok, mint az ukránok.

Az orbáni stratégia kettes pontja, a probléma azonosítása után, a téma ezerrel történő nyomatása minden rendelkezésre álló kommunikációs csatornán. Ez Gyurcsány esetében jelenleg nagyrészt a Facebookot jelenti.

A hármas pont a valóság elferdítése, a csúsztatás és a nettó hazugság a nagyobb hatás érdekében.

A fentebb bemutatott animációs filmet Gyurcsány azzal a címmel posztolta ki a Facebookra, hogy

Így tesz különbséget Orbán magyar és ukrán között

majd azzal folytatta, hogy

Szánj egyetlen percet a videóra, amelyben röviden elmagyarázzuk, hogy Orbán hogyan ad a magyarok pénzéből 300 ezres nyugdíjat és szavazati jogot ukránoknak!

Ez a 300 ezres szám állandóan előkerül a kampányban. Na de honnan vette ezt Gyurcsány? A Hír Tv Célpont című műsorának ebből az adásából. 

link Forrás

Miközben Gyurcsány a szövegében végig ukránozik, a Célpont által megemlített, 300 ezer forint körüli nyugdíjat kapó illető, mint a műsorből egyértelműen kiderül, kettős állampolgár. De ez egyetlen, valamennyire dokumentált példa arra, hogy valaki Ukrajnából magyar szinten is nagy összeget nyaljon fel a magyar költségvetésből. Ezen kívül soha sehol nem jelent meg alátámasztott információ arról, hogy az "ukránnyugdíjasok" jellemzően több pénzt kapnának a magyaroknál, bár Gyurcsány az egész kampányanimációját, sőt a teljes kommunikációját erre húzza fel. Ő a magyar rajzfilmfigura 90 ezer és az ukrán 300 ezer forintjának szembeállításával azt harsogja, hogy "háromszor többet kapnak, mint ti, pedig sosem melóztak és adóztak nálunk". Erre azonban nincs semmiféle bizonyíték. A valós hír annyi, hogy bár otthon sokkal kevesebb járna nekik, nálunk ahhoz képest sokkal többet, magyar szintű nyugdíjat kapnak. 

Gyurcsány ráadásul végig szándékosan összemossa az ukrán ukránok nyugdíjjogosultságát a határon túl kettős állampolgárságot kapottak tök más problémakörével. Az animáció elején és közepén például még tele szájjal ukránozik, hogy a végén már az legyen a poén, hogy a főszereplő magyar állampolgárságot kap és nyilván Orbánra szavaz. Az elképesztően nézett "tényfeltáró" filmjében, amiben lényegében egyetlen alátámasztott, forrással bíró információ sem szerepel, szintén teljesen összekeveredik az igazságtalanul nyugdíjat kapók és a kettős állampolgárok témaköre. Pedig ugye az a helyzet, hogy ahhoz, hogy szavazhassanak, az ilyen kettős állampolgároknak alapvetően egyáltalán nincs akkora szükségük csalók által biztosított kamu lakcímekre, ahol egy romos házba százakat jelentenek be, hiszen alanyi jogon leadhatnak egy listás szavazatot, hazai lakcím nélkül is. 

Mindezekkel Gyurcsány sikeresen eléri, hogy a csúsztatásai révén beazonosítható ellenséget kreáljon. Aki ez esetben egyből két ellenség, ügyesen összemosva: a potyaleső ukrán-ukrán nyugdíjas és a Fidesz-csicska ukrán-magyar kettős állampolgár. 

Az ellenségteremtés közben, mint korábban már említettem, Gyurcsány még a Habony-Finkelstein-féle démonizálást is meghaladja, amikor az ukránokat lealacsonyító, sztereotip módon csak piálás közben mutatja, mintha ez lenne az egyetlen tevékenységük, szemben a magyarokkal.

Mivel Gyurcsány a magyar politikai mezőnyben tényleg szinte egyedül médiaharcol az ukrán nyugdíjasok és a határon túli magyarok ellen - utóbbiak ügyében még aláírásgyűjtést is indított a kampány részeként - a befogadóban könnyen tudatosulhat a fő üzenet, miszerint

én vagyok az egyetlen, aki megvéd titeket ettől/tőlük/tőle.

Ami annak a fényében, hogy Gyurcsány 2004 és 2009 között volt miniszterelnök, a kérdéses nyugdíjmegállapodás pedig 2004-től érvényes Ukrajnával és Oroszországgal, ez minimum sajátos értelmezése a tényeknek. De a nyugdíjirigy online tömegeket ez kicsit sem érdekli.

Mindez nem jelenti azt, hogy Gyurcsány Orbánhoz hasonlóan eredményes lehetne a maga orbánista gyűlöletkampányával. Orbán titka az ügyes témaazonosítás és a morális szempontok teljes hiánya mellett az, hogy egy teljes országot behálózó, pont a legmegvezethetőbb rétegeket elérő, és neki ráadásul egy fillérjébe sem kerülő médiahálózaton tudja harsogni az üzeneteit. Ehhez képest Gyurcsány pár Facebook-hirdetésre alapozhat. Így még meglepőbb, hogy Gyurcsány ilyen kis relatív nyereségért is hajlandó volt ilyen látványosan elorbánosodni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.