Orbán Viktor nem foglalkozik Tiborcz István üzleti ügyeivel

Bár az osztrák kancellárral közös sajtótájékoztatón csak a kormánymédia kérdezhetett, de a szélsőjobboldali alkancellárral folytatott megbeszélésen meglepő módon az Index is feltehette a kérdését.

Mit szól ahhoz, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF súlyos szabálytalanságokat tárt fel az Ön veje, Tiborcz István korábbi cége, az Elios közbeszerzéseinél?

Magyarország álláspontja ilyen esetekben világos: a szükséges vizsgálatokat el kell végezni, ez most is így fog történni.

Orbán Viktor miniszterelnök és Heinz-Christian Strache alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke sajtótájékoztatót tart megbeszélésük után a bécsi magyar nagykövetségen 2018. január 30-ánFotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Ekkor Havasi Bertalan megpróbálja elvenni a szót az Index újságírójától, aki azonban felteszi gyorsan a következő kérdést, amit a fintorgó Orbán meg is válaszol, a maga módján.

Mikor fogja a kormány nyilvánosságra hozni az OLAF-jelentést? Illetve beszélt-e az ügyről Tiborcz Istvánnal?

Az ilyenkor szokásos törvényi rendnek megfelelően fogják nyilvánosságra hozni. Semmilyen üzleti üggyel nem foglalkozok, nem is fogok.

Az nem egészen világos, milyen törvényi rendre gondolt Orbán, hiszen a kormány dönthet róla, hogy nyilvánosságra hozza-e az OLAF jelentéseit. A szocialista kormányokat kellemetlenül érintő 4-es metrós jelentést például közzétette, de az Orbánhoz közel állókra vonatkozó anyagokat nem.

(A párbeszédet az Indexen videón is meglehet nézni.)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.