Orbán Viktor nem foglalkozik Tiborcz István üzleti ügyeivel

politika
2018 január 30., 19:21
comments 177

Bár az osztrák kancellárral közös sajtótájékoztatón csak a kormánymédia kérdezhetett, de a szélsőjobboldali alkancellárral folytatott megbeszélésen meglepő módon az Index is feltehette a kérdését.

Mit szól ahhoz, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF súlyos szabálytalanságokat tárt fel az Ön veje, Tiborcz István korábbi cége, az Elios közbeszerzéseinél?

Magyarország álláspontja ilyen esetekben világos: a szükséges vizsgálatokat el kell végezni, ez most is így fog történni.

photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök és Heinz-Christian Strache alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke sajtótájékoztatót tart megbeszélésük után a bécsi magyar nagykövetségen 2018. január 30-án Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Ekkor Havasi Bertalan megpróbálja elvenni a szót az Index újságírójától, aki azonban felteszi gyorsan a következő kérdést, amit a fintorgó Orbán meg is válaszol, a maga módján.

Mikor fogja a kormány nyilvánosságra hozni az OLAF-jelentést? Illetve beszélt-e az ügyről Tiborcz Istvánnal?

Az ilyenkor szokásos törvényi rendnek megfelelően fogják nyilvánosságra hozni. Semmilyen üzleti üggyel nem foglalkozok, nem is fogok.

Az nem egészen világos, milyen törvényi rendre gondolt Orbán, hiszen a kormány dönthet róla, hogy nyilvánosságra hozza-e az OLAF jelentéseit. A szocialista kormányokat kellemetlenül érintő 4-es metrós jelentést például közzétette, de az Orbánhoz közel állókra vonatkozó anyagokat nem.

(A párbeszédet az Indexen videón is meglehet nézni.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt