Sziasztok, én vagyok a hulla a cigisdobozról

Tom Fraine fiatal volt, kellett a pénzt, ezért jelentkezett egy fotózásra, amelyen a cigisdobozokra kerülő elrettentő képeket csinálták. 

Első alkalommal azt kérték tőle, hogy feküdjön meztelenül az ágyon, miközben a fotós fölötte állt és kattintgatott. Néha meg kellett igazítania a heréit, mert belógtak a képbe. Másodszor egy használaton kívüli kórházba vitték, ahol hullaként kellett pózolnia. Szürkére festették az arcát, és betolták a hullaházba.

Összesen 300 eurót kapott a két melóért 2012-ben, aztán el is felejtette az egészet. Egészen addig, amíg négy évvel később egy barátja el nem küldte neki egy cigisdoboz fotóját a kérdéssel: Ez te vagy?

Ekkor jött rá, hogy az EU mind a 27 tagországában, sokmillió cigisdobozon ott virít a képe. Tom azt mondta a Guardiannek, hogy nem ismerték fel az utcán, de több abszurd dolog is történt. Egyesek szomorú verseket írtak a halott férfiról, a londoni divathéten installációt csináltak a fejével díszített dobozokból, a barátai pedig arra lettek figyelmesek, hogy az eldobott cigisdobozokon, vagyis az ő arcán taposnak a Glastonbury fesztiválon. Amikor nemrég egy spanyolországi nyaraláson megkérdezték az anyját, hogy mi van a gyerekeivel, csak rámutatott egy dobozra, hogy „ez az én fiam”.

A meztelen Tom (fent) az impotenciára, a halott Tom (középen) a rákra és a szívbetegségekre figyelmeztetFotó: LOIC VENANCE/AFP

Tom visszatekintve azt gondolja, hogy valószínűleg nem ez volt a legjobb üzlet, amit csinált, de reméli, hogy sokaknak segített a leszokásban, sőt akár még néhány életet is megmentett.

Amúgy nem dohányzik.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.