Kína adott ajándékba egy székházat az Afrikai Uniónak, majd éveken át minden adatot kilophatott onnan

külföld
2018 január 31., 21:20
comments 88

A kínai kormány tagadta az utóbbi napokban megjelent értesüléseket, melyek szerint lehallgatták az Afrikai Unió új székhelyét, amit amúgy Kína épített az összafrikai szervezetnek öt évvel ezelőtt. 

Erről a francia Le Monde számolt be: a tényfeltáró anyag szerint Kína a főépület informatikai rendszerébe beemelt egy rejtett kiskaput, melyen keresztül minden információt kinyerhettek. A súlyos biztonsági rést állítólag csak tavaly januárban fedezték fel, amikor a technikusoknak feltűnt, hogy minden éjjel, éjfél és kettő között megnő az adatforgalom. Nyomozni kezdtek, így derült ki, hogy a nemzetközi szervezet központjának informatikai rendszerén előforduló minden adatot ilyenkor másoltak le shanghai szerverekre. 

photo_camera Fotó: SIMON MAINA/AFP

Kína AU-s nagykövete abszurdnak és ostobának nevezte a vádakat. KUang Weilin szerint nagyon nehéz megérteni egyáltalán a Le Monde állításait, és szerinte a cél csak az lehetett, hogy problémákat kreáljanak Kína és Afrika között. Kína az elmúlt években óriási erőkkel jelent meg Afrikában, a kontinens számos országban nagyon súlyos befektetésekkel és hitelekkel tesznek szert egyre komolyabb gazdasági és politikai befolyásra. 

Az etióp fővárosban Addisz-Abebában 2012-ben átadott épület is ennek az együttműködésnek volt egyfajta szimbóluma. Kína akkor azt állította, hogy az épület egy ajándék az afrikai országok számára, hogy jobban együtt tudjanak működni egymással. 

Amióta fény derült az adatlopásra, az AU vezetése állítólag saját szervereket szerzett be, és nem engedélyezte a kínaiaknak, hogy konfigurálják őket. Algériai és etióp szakemberek is átnézték azóta az épületet, hogy kiszűrjenek bármiféle megfigyelésre alkalmas eszközt. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.