Lengyelországban bebörtönöznék azokat, akik a lengyelek felelősségét emlegetik a holokausztban

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A lengyel szenátus nagy többséggel, 57:23-as szavazataránnyal elfogadta az a vitatott törvényjavaslatot, amely alapján pénzbírságra, vagy akár legfeljebb három év börtönre is ítélhetik azokat, akik a Holokausztban való részességgel vádolják a lengyeleket. A törvényjavaslat alapján önmagában a "lengyel haláltáborok" emlegetése is büntetendő lenne.

A lengyel törvényjavaslatot a hétvégén élesen bírálta az izraeli kormány. "Határozottan ellenzem. A történelmet nem lehet megváltoztatni, a holokausztot nem lehet letagadni" - jelentette ki Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő. Szerdán az amerikai külügyminisztérium is a javaslat újragondolását javasolta a lengyel kormánynak, ők a szólásszabadságot féltették, illetve attól tartanak, hogy a törvény diplomáciai feszültségeket okozhat.

Andrzej Duda lengyel elnök Netanjahu bírálatára reagálva azt mondta, hogy nem hátrálhatnak meg, országának joga van megvédeni a történelmi igazságot. Patryk Jaki igazságügyminiszter-helyettes szerint az iraeli reakció "bizonyítja, hogy milyen nagy szükség van erre a törvényre".

Lengyelországot 1939-ben lerohanta a náci Németország. A lengyelországi haláltáborokat már a megszállás után, a megszálló németek építették ki. A háború évei alatt a németek hárommillió lengyelországi zsidót irtottak ki a táborokban. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.