Több mint 1000 bányász rekedt egy dél-afrikai aranybányában

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Legfrissebb értesülések szerint több mint ezer bányász rekedt a dél-afrikai Free State tartomány egyik aranybányájában - közölte csütörtökön az AMCU helyi szakszervezet.

A munkásképviselet a Twitteren azt írta, hogy a vájárok áramszünet miatt szerda óta vannak a földfelszín alatt, és eddig csak 65 társukat sikerült kimenteni. Értesülések szerint a viharos időjárás miatt szakadhattak el távvezetékek.

A szakszervezeti képviselők a Beatrix nevű aranybányát üzemeltető Sibanye-Stillwater bányakonszerntől azt követelték, hogy siessen a mentési munkálatokkal. „Az AMCU az érintett munkások magas száma miatt rendkívüliként értékeli az esetet” – közölte a szakszervezet.

Fotó: Google Maps

James Wellsted vállalati szóvivő elmondta: a bányászok biztonságban vannak, vizet és élelmet is el tudtak juttatni hozzájuk. „Valószínűleg fáradtak, de úgy vélem, rendben vannak” – mondta.

A bánya áramellátását időközben csak részben sikerült helyreállítani generátorok segítségével, de ez nem elég a munkások biztonságos felszínre hozatalához – mondta a bányászszakszervezet egyik illetékese. Livhuwani Mammburu szerint a gond az, hogy egyszerre csak egy embert tudnak kihozni, és néhány munkásnak krónikus betegsége van, miközben híján vannak az orvosságnak.

A bányában 700 méteres és 2200 méteres mélységben fejtik ki az értékes ércet. (MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.