Több mint 1000 bányász rekedt egy dél-afrikai aranybányában

Legfrissebb értesülések szerint több mint ezer bányász rekedt a dél-afrikai Free State tartomány egyik aranybányájában - közölte csütörtökön az AMCU helyi szakszervezet.

A munkásképviselet a Twitteren azt írta, hogy a vájárok áramszünet miatt szerda óta vannak a földfelszín alatt, és eddig csak 65 társukat sikerült kimenteni. Értesülések szerint a viharos időjárás miatt szakadhattak el távvezetékek.

A szakszervezeti képviselők a Beatrix nevű aranybányát üzemeltető Sibanye-Stillwater bányakonszerntől azt követelték, hogy siessen a mentési munkálatokkal. „Az AMCU az érintett munkások magas száma miatt rendkívüliként értékeli az esetet” – közölte a szakszervezet.

Fotó: Google Maps

James Wellsted vállalati szóvivő elmondta: a bányászok biztonságban vannak, vizet és élelmet is el tudtak juttatni hozzájuk. „Valószínűleg fáradtak, de úgy vélem, rendben vannak” – mondta.

A bánya áramellátását időközben csak részben sikerült helyreállítani generátorok segítségével, de ez nem elég a munkások biztonságos felszínre hozatalához – mondta a bányászszakszervezet egyik illetékese. Livhuwani Mammburu szerint a gond az, hogy egyszerre csak egy embert tudnak kihozni, és néhány munkásnak krónikus betegsége van, miközben híján vannak az orvosságnak.

A bányában 700 méteres és 2200 méteres mélységben fejtik ki az értékes ércet. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.