Trump nyilvánossá tette a jelentést, amellyel az FBI-t és a saját igazságügyi minisztériumát akarja lejáratni

Donald Trump pénteken feloldotta a Nunes-jelentés titkosítását, amelyet rögtön nyilvánosságra is hoztak. 

Devin Nunes, a képviselőház hírszerzési bizottságának republikánus elnöke, Donald Trump hűséges szövetségese hétfőn keresztülverte bizottságán a kérést, hogy hozzák nyilvánosságra a kizárólag a bizottság republikánus szakértői által írt jelentést, melynek leglényegibb állítása, hogy az FBI 2016-ban pártpolitikai nyomásra kezdett nyomozást a Moszkvában székelő bankár, Carter Page, Donald Trump egykori kampánytanácsadója ellen.

A nyilvánosságra hozott jelentés egy újságíró számítógépén WashingtonbanFotó: ERIC BARADAT/AFP

Az FBI nagyon ritkán ad ki politikai tartalmú közleményt, de ezt a lépést nyilvánosan is elítélték, pedig az FBI élén már a Trump által kinevezett igazgató, Christopher Wray áll. Azt írták, hogy a jelentés fontos információkat hallgat el, ezért félrevezető.  Trump saját igazságügyi minisztériuma és az amerikai titkosszolgálatok szerint a korábban sosem alkalmazott törvény alapján publikálandó jelentés rossz precedenst teremthet, mert így a képviselőházi bizottság a jövőben újra lényegi egyeztetés nélkül próbálhat majd nyilvánosságra hozni titkos értesüléseket, beleértve ebbe az amerikai elhárítás és hírszerzés módszereire utaló adatokat is.

A ma megjelent szöveg arra utal, hogy az igazságügyi minisztérium és az FBI törvénytelenül figyeltette Trump tanácsadóját. A fő állítása az, hogy az FBI kizárólag a Trump-dossziét összeállító brit exkém, a demokraták megbízásából dolgozó Christopher Steele információira alapozva szerzett felhatalmazást Carter Page megfigyelésére. Ez viszont szinte biztosan nem igaz.

Carter Page MoszkvábanFotó: Grigoriy Sisoev/Sputnik

Trump döntését nem csak demokraták, hanem az egyik legtekintélyesebb republikánus, John McCain is elítélte:

„Az FBI és az Igazságügyi Minisztérium elleni legutóbbi támadás nem szolgálja az amerikaik érdekeit - egyik pártét sem, az elnökét sem. Csak Putyinét.”

Az FBI-ügynökök szóvivője azt nyilatkozta, hogy ez a pártpolitikai akció nem térítheti el őket a munkájuktól.

Ebben a cikkben alaposan elmeséltük, miért aggasztó a Trump és az igazságszolgáltatás közti nyílt háború. Ami alkalmas lehet arra, hogy elterelje a sajtó figyelmét ideig-óráig, de volt már olyan elnök, aki az igazságszolgáltatás akadályozásába bukott bele. (via Guardian, Reuters)

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.