Iszlamista felkelők lelőttek egy orosz Szu-25-ös Szíriában

2018 február 3., szombat 18:28
294

 Egy szíriai ellenzéki csoport az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban szombaton lelőtt egy Szu-25 típusú orosz csatarepülőgépet, amelynek pilótája életét vesztette. A gép lelövését és a pilóta halálát később az orosz védelmi minisztérium is megerősítette.

A Szu-25-ös lángoló roncsai Maarrat-en-Numán város közelében. Fotó: ABDALLA SZAAD/MTI/MTVA

A gép lelövéséről először egy helyi felkelőparancsnok közlése alapján több hírügynökség és a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) számolt be. Az orosz gépet a közlés szerint vállról indítható rakétával lőtték le Maarrat-en-Numán város közelében. A pilóta katapultált, és földet ért, de onnan öt kilométerre az első hírek szerint a lázadók foglyul ejtették, későbbi közlések szerint azonban életét vesztette.

Az OSDH csak annyit közölt, hogy az orosz pilóta meghalt, de egyéb részletekről nem számolt be. Egy ellenzéki fegyveres azt mondta az AP hírügynökségnek, hogy a pilótát agyonlőtték, amikor pisztolyából tüzet nyitott a felkelőkre, akik megpróbálták elfogni.

Fotó: ABDALLA SZAAD/MTI/MTVA

Az orosz védelmi minisztérium a TASZSZ jelentése szerint megerősítette a gép lelövését és a pilóta halálát. Eszerint az incidens a Dzsebhat as-Sám (a korábbi an-Nuszra Front) ellenőrzése alatt álló területen történt, ahol a pilóta földet érés után „a terroristákkal vívott harcban életét vesztette”.  

Egy, a közösségi hálózatokon keringő videofelvételen egy véres arcú halott ember látható, akit szakállas férfiak vesznek körül. Egyikük azt kiáltja: „Ő orosz”.  A videofelvétel hitelességét független forrásból nem erősítették meg.

Az alábbi Youtube-ra feltöltött felvételen csak a lángoló gép látszik, és a feltehetően a felkelőcsoportok fegyvereseinek Allahu akbar kiáltásai, illetve tűzharc hangjai hallatszanak. Azóta már több tucat videó is fölkerült a videomegosztókra az esetről.

Az orosz védelmi minisztérium később azt közölte, hogy az orosz légierő nagy pontosságú fegyverrel légicsapást mért arra a körzetre, ahonnan a Szu-25-öst rakétával lelőtték. A légicsapásban a közlés szerint a Dzsebhat as-Sám 30 fegyverese meghalt. Az elmúlt hetekben az orosz légierő által támogatott szíriai kormányerők fokozták támadásaikat a szíriai ellenzékkel szemben Idlíb tartományban. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt