Jeszenszky: Egyetlen magyar sem lenne kész meghalni Erdélyért

külföld
2018 február 05., 08:45

"Magyarországon senki, pontosabban a jóérzésű emberek közül senki sem hiheti, hogy a határok megváltoznak," nyilatkozta román centenáriumi év apropóján a bukaresti Digi24 csatornának az Antal-kormány külügyminisztere. A Főtér.ro beszámolója szerint Jeszenszky Géza szerint ostobaság, ha a szlovák, vagy mondjuk a román nacionalisták magyarveszéllyel riogatnak. 

"Nem csak azért mert a magyarok békeszeretőek, de egyetlen magyar sem lenne kész meghalni, nem csupán Erdélyért, de egy mondjuk egy ukrajnai faluért sem. Kiabálhatnak, petíciózhatnak, de az életünket adni valamiért már nem divatos Európában, hogy így fogalmazzak,"

jelentette ki. A centenáriumi évről elmondta, hogy a románoknak meg kell érteniük, hogy a magyarság számára ez nem egy ünnepelendő, hanem egy szomorú évforduló. 

"Ez a természetes. Egyetlen józanul gondolkodó ember sem ünnepli a vereségét, a nemzeti kudarcot. A magyarok nem lepődnek meg azon, hogy a románok ünnepelnek, se a románok se lepődjenek meg azon, hogy a magyarok számára ez egyfajta gyász,"

tette hozzá. Jeszenszky szerint ez sem elég: "lehet, hogy naiv vagyok, és tudom, hogy nem igazán valószínű, hogy ez bekövetkezik, de a centenárium jó alkalom lenne egy új kezdethez, a nagylelkűség kinyilvánításához." 


Az interjúban szóba került a visegrádi négyek szövetsége is. Mint a csoport egyik alapítója, a volt külügyminiszter elmondta, hogy 

„ha a cél az, hogy nagyobb súlya legyen, nagyobb befolyása az EU gyengítése érdekében, hogy olyan csoporttá váljon, amely csökkenti a közös erőfeszítéseket, akkor kudarcra van ítélve, és nem lesz hosszú életű. Tönkreteszi a csoport szolidaritását. Láthattuk, hogy az elmúlt években a csoport egységesen lépett fel a migráció kérdésében, de létezett egy határvonal az Európa többi részével felvállalt konfliktusban. A visegrádi csoportnak okosan kell a céljait követnie. Az Európa-ellenesség tragédia lenne, és szerintem a visegrádi országok polgárai nem annyira ostobák, hogy megengedjék a szakítást. Nem lesz Vrexit.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.