Megölték Esmond Bradley Martint, az elefántcsont-kereskedelem elleni küzdelem élharcosát

GYÁSZ
2018 február 05., 17:30
comments 80

Esmond Bradley Martin
photo_camera Esmond Bradley Martin Fotó: Save the Rhino

75 éves korában gyilkosság áldozata lett Esmond Bradley Martin, az illegális elefántcsont-kereskedelem elleni küzdelem élharcosa. Martint kenyai otthonában, Nairobiban ölték meg: betörtek hozzá és elvágták a torkát. A rendőrség szerint az első nyomok arra utalnak, hogy rablótámadás áldozata lett. 

Martin a '70-es évek óta dolgozott a feketekereskedelem felszámolásán Kínában, Burmában, Laoszban és afrikai országokban, sokáig az ENSZ különmegbízottjaként küzdött az orrszarvúk és elefántok csontjainak illegális kereskedelem ellen Afrikában és Ázsiában. 

Egyfajta titkosügynökként dolgozott, feladatai közé tartozott például az illegális kereskedelem fényképes dokumentálása és jelentése. A BBC jelentése szerint nemrég tért vissza Mianmarból Nariobiba egy kiküldetése után.

Martin az egyik legismertebb és megbecsült tagja volt az állatvédő szervezetek globális hálózatának, felderítései hozzájárultak ahhoz a nemzetközi nyomáshoz, aminek eredményeként Kína megtiltotta az orrszarvakkal, majd később az elefántcsontokkal való belföldi kereskedelmet is. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.