Megölték Esmond Bradley Martint, az elefántcsont-kereskedelem elleni küzdelem élharcosát

Esmond Bradley MartinFotó: Save the Rhino

75 éves korában gyilkosság áldozata lett Esmond Bradley Martin, az illegális elefántcsont-kereskedelem elleni küzdelem élharcosa. Martint kenyai otthonában, Nairobiban ölték meg: betörtek hozzá és elvágták a torkát. A rendőrség szerint az első nyomok arra utalnak, hogy rablótámadás áldozata lett. 

Martin a '70-es évek óta dolgozott a feketekereskedelem felszámolásán Kínában, Burmában, Laoszban és afrikai országokban, sokáig az ENSZ különmegbízottjaként küzdött az orrszarvúk és elefántok csontjainak illegális kereskedelem ellen Afrikában és Ázsiában. 

Egyfajta titkosügynökként dolgozott, feladatai közé tartozott például az illegális kereskedelem fényképes dokumentálása és jelentése. A BBC jelentése szerint nemrég tért vissza Mianmarból Nariobiba egy kiküldetése után.

Martin az egyik legismertebb és megbecsült tagja volt az állatvédő szervezetek globális hálózatának, felderítései hozzájárultak ahhoz a nemzetközi nyomáshoz, aminek eredményeként Kína megtiltotta az orrszarvakkal, majd később az elefántcsontokkal való belföldi kereskedelmet is. (BBC)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.