116 ezer ember kérte, hogy ne utasítsák ki a 10 éves korában rabszolgaként az országba csempészett fiatalt Nagy-Britanniából

külföld
2018 február 06., 09:47
comments 28

A vietnami Stephent 10 éves korában csempészték be emberkereskedők Nagy-Britanniába, majd egy marihuánaültetvényre vitték dolgozni. A fiatal most 19 éves, és kedden indult a tárgyalása, melyen azt kérte, hogy hadd maradhasson az országban. Az elmúlt hónapokban komoly felzúdulást váltott ki a fiatal története, a maradását követelő petícióhoz több mint 116 ezer ember csatlakozott. 

Stephen amúgy nem az igazi neve, azt személyes biztonsága védelmében nem hozzák nyilvánosságra, ahogy fotókat sem közölnek róla a brit lapok. A fiatalt három évvel ezelőtt mentette ki a farmról egy lelkész Durham megyében, majd ő tanította meg olvasni is a fiatalt, aki azóta a helyi egyházközösség tagjává vált. Ennek ellenére a belügyminisztérium tavaly elutasította a fiatal menekültkérelmét. A belügyminiszter, Amber Rudd elutasító levelében az állt, hogy a fiatal nagyon komoly személyes elszántságot mutatott azzal, hogy eljutott Nagy-Britanniába. A helyi parlamenti képviselő beszámolója szerint a gyermek három fiatal társával együtt több ezer kilométert tett meg Európát átszelve, hogy bejusson az országba. Az út során az egyik gyerek meg is halt, a belügyminiszter levelét mégis az a meggyőződés táplálta, hogy a fiatalok saját meggyőződésükből tették meg ezt az utat. 

A térség parlamenti képviselője, Helen Goodman groteszknek nevezte a levelet, hiszen szerinte egyértelmű, hogy nem egyedül és saját akaratából utazott ide a fiatal, hanem emberkereskedelem áldozata lett, majd éveken át rabszolgaként tartották. Szerinte semmi nem utal arra, hogy ez a sérülékeny fiatal képes lenne visszatérni az országba, ahonnan gyerekként került el. 

Stephen mögé az anglikán egyház is beállt, közel 120 ezer ember támogató aláírását gyűjtötték össze. Durham püspöke is levélben kelt a fiú védelmére, miután megismerkedett vele. 

A fiatal a beszámolók szerint Nagy-Britannia illegális fűültetvényein kellett dolgozzon. Minden étkezésnél itatták és kábítószert tömtek bele, mellé pedig folyamatosan verték, és rendszeresen bezárva tartották. 2015-ben, 16 éves korában akadt rá a farmon David Tomlinson lelkész, aki feleségével közösen vette gyámság alá a fiatalt, majd elintézték a beiskolázást is. 

Stephen most arról beszélt a Guardiannak, hogy szeretné, ha munkájával és életével visszaadhatná a közösségnek mindazt, amit kapott tőlük, és szeretné azt is megmutatni, hogy mennyire sokat jelent a számára, hogy megmentették attól az élettől. Szerinte ha vissza kéne mennie Vietnamba, az felérne egy halálos itélettel: nem lenne hova mennie, nem ismer ott senkit, és a bűnbanda korábban figyelmeztette őket, hogy ha valaha meg mernek szökni, akkor megölik őket. 

Stephen kedden jelent meg a bíróság előtt, ügyében 2-3 héten belül várható döntés. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.