A dán kormány betiltaná az egész arcot eltakaró kendőt

külföld
2018 február 06., 19:27
comments 287
photo_camera Illusztráció: Lea Meilandt Mathiesen/Scanpix Denmark/AFP

A dán kormány azt javasolja, tiltsák be a teljes arcot elfedő muszlim viseletet nyilvános helyeken.

„Összeegyeztethetetlen a dán társadalom értékeivel, és tiszteletlenség a közösséggel szemben, ha valaki elrejti az arcát, amikor nyilvános helyen emberek között van”, mondta  Søren Pape Poulsen igazságügyminiszter.

„A tiltással húzunk egy vonalat, és megmutatjuk, hogy Dániában bizalommal és tisztelettel fordulunk egymás felé, szemtől szemben.”

A javaslatot még megvitatják emberi jogi szervezetekkel is, aztán a jobbközép kormány tavasszal nyújthatja be a törvényt. A második legnagyobb dán párt, a bevándorlásellenes Dán Néppárt pedig várhatóan támogatni fogja.

A büntetés 1000 korona (körülbelül 41 ezer forint) lehet. Az igazságügyminiszter nem tudta megmondani, hányan hordanak burkát Dániában.

Tavaly az Emberi Jogok Európai Bírósága jóváhagyta a burka viselését tiltó belga törvényt. Franciaországban 2011-ben tiltották be az arcot eltakaró kendőt nyilvános helyen. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.