Trump ügyvédei nem szeretnék, ha az elnök vallomást tenne az oroszügyben eljáró különleges ügyésznek

Donald Trump amerikai elnök több ügyvédje azt javasolja neki, hogy ne tegyen vallomást Robert Mueller különleges ügyésznek - jelentette hétfő este a New York Times. Mueller irányítja azt a bizottságot, amelynek célja feltárni, hogy Trump kampánystábja összejátszott-e a választásokba beavatkozó Oroszországgal, illetve, hogy akadályozta-e Trump az igazságszolgáltatást.

John Dowd és Jay Sekulow fehér házi ügyvéd attól tart, hogy miután Trump hajlamos hamis és ellentmondásos állításokat tenni, kihallgatása esetén veszélybe kerülhet, a nyomozók eljárást indíthatnak ellene hamis tanúzásért - írta a lap négy meg nem nevezett tisztségviselőt idézve.

Trump januárban úgy nyilatkozott, hogy hajlandó eskü alatt tanúskodni Muellernek, sőt, mihamarabb örömmel megteszi ezt. Viszont ha visszautasítja, hogy tanúskodjon, akkor Mueller beidézheti egy nagyesküdtszék elé.

Dowd és Sekulow ez ellen úgy érvelnek: nem biztos, hogy Mueller beidézné az elnököt, mert az egy nagyon hosszú bírósági perhez vezethetne, és végül a legfelsőbb bíróságnak kellene dönteni az ügyben, amelyet Mueller könnyen elveszthetne.

Ty Cobb ügyvéd azonban, akinek azzal kell foglalkoznia a Fehér Házban, hogy a kormány hogyan reagáljon az Oroszországgal kapcsolatos vizsgálat eredményeire, azt mondja: az elnöknek együtt kell működnie Muellerrel.

A New York Times másfél héttel ezelőtt azt írta: Trump tavaly júniusban meneszteni akarta Muellert, már alá is írta az erről szóló utasítást, de visszakozott, amikor a Fehér Ház jogtanácsosa nem volt hajlandó végrehajtani az utasítást, inkább kilátásba helyezte, hogy lemond, mert úgy ítélte meg, hogy Mueller menesztése katasztrofális következményekkel járna az elnökre nézve.

Egy héttel ezelőtt pedig a dél-karolinai Lindsey Graham és Maine állam szenátora, Susan Collins azt javasolta, hogy Mueller vizsgálja ki: az elnök valóban megpróbálta-e őt meneszteni tavaly júniusban. Graham emellett azt is támogatja: törvény szülessen arról, hogy Muellert ne lehessen jogalap nélkül felmenteni posztjáról. Szerinte Mueller állása nincs közvetlen veszélyben, mert elmozdításáért az elnöknek valószínűleg magas politikai árat kellene fizetnie.

Trump tagadja, hogy meneszteni akarta Muellert. (MTI, New York Times)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.