Kimondta a bíróság, hogy a magyar államnak élettársi kapcsolatként kell elismernie a külföldön kötött melegházasságokat

jog
2018 február 07., 21:57

A Fővárosi Törvényszék szerdán kimondta, hogy a magyar közigazgatásnak bejegyzett élettársi kapcsolatként kell elismernie az azonos nemű párok külföldön kötött házasságát, írja a Mérce. A bíróság ezzel helyben hagyta a tavaly áprilisi elsőfokú ítéletet és annak indoklását is. Korábban egy amerikai-magyar leszbikus pár azért kezdett perelni, mert a budapesti kormányhivatal visszautasította a Belgiumban kötött házasságuk anyakönyvezését.

Náluk például az amerikai fél nem kaphatott volna családtagként tartózkodási engedélyt Magyarországon. Ráadásul mivel az amerikai fél származási országában házasnak minősül, ezért Magyarországon a pár már nem is kérvényezhetné, hogy bejegyzett élettársi kapcsolatot kössön.

Az elsőfokú ítélet szerint a bejegyzett élettársi kapcsolat elismerésének megtagadása sértené az érintettek alapvető jogait, mivel a magyar jog megtagadná a tartós együttélésük jogi elismerését. A portál emlékeztet arra, hogy a törvényszék szerdai döntésével felülírta az Igazságügyi Minisztérium állásfoglalását is.

A magyar jogrendben 2009 óta létezik a bejegyzett élettársi kapcsolat, amely a házassághoz hasonló jogosultságokat garantál a partnerek számára.