Köves Slomó (rabbi) nem tudta, hogy Hollik István (KDNP) szórólapjára kerül majd

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Nem annyira könnyű kiigazodni azon, hogy Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője mit gondol arról, hogy váratlanul a Fidesz-KDNP belvárosi jelöltének a szórólapján bukkant fel egy támogató megnyilatkozással. 

Az ezzel kapcsolatban adott két interjúban legalábbis vannak kanyarok. A zsido.com-nak azt mondta a hét végén, hogy "Mint zsidó vezető kötelességem minden olyan politikussal és demokratikus politikai párttal keresni az együttműködést, akik segítik a zsidó hitélet és oktatás ügyét." Aztán hozzátette, hogy erről szól a Holliknak adott támogatása, 

„de ha ez a kampányba való beszállásként értelmeződött, akkor lehet hogy hiba volt, ezért elnézést."

A Hír TV-ben Kálmán Olgának is megismételte, hogy egy egyházi vezető feladata a szövetségesek keresése a számára fontosnak tartott célok érdekében, még akkor is, ha a szövetségesekkel nem mindenben ért egyet. De az nagyon fontos, hogy a Belvárosban önkormányzati ingatlanban működhessen zsinagóga, ebben Hollik támogatta.

Amellett Köves továbbra is kitartott, hogy nem szállt be a kampányba, de aztán kicsit letért a zsido.com-on elmondott vonalról. Azt mondta, hogy amikor Hollik megkereste őt, nem száz százalékig tudatosult benne, hogy a Hollikot lényegében támogató szavai szórólapra kerülnek. 

Újabb csavar: utólag már nem is bánja a szórólapot, mert „ha ebben is keressük a jót, ki gondolta volna, 10-15 évvel ezelőtt, hogy egy kereszténydemokrata politikus egy rabbival fog kampányolni?” 

Majd még újabb fordulat: még egyszer azért nem menne bele, mert számára érthetetlen indulatokat váltott ki. 

Aztán legvégül azt mondta, hogy ha már így alakult, az egyenlőség jogán akkor - amennyiben megkeresik - minden demokratikus párt jelöltjének ugyanígy megadja a támogatást, de annak nem, aki pár éve még a Dunába akarta lőni a zsidókat. 

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.