Köves Slomó (rabbi) nem tudta, hogy Hollik István (KDNP) szórólapjára kerül majd

Nem annyira könnyű kiigazodni azon, hogy Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője mit gondol arról, hogy váratlanul a Fidesz-KDNP belvárosi jelöltének a szórólapján bukkant fel egy támogató megnyilatkozással. 

Az ezzel kapcsolatban adott két interjúban legalábbis vannak kanyarok. A zsido.com-nak azt mondta a hét végén, hogy "Mint zsidó vezető kötelességem minden olyan politikussal és demokratikus politikai párttal keresni az együttműködést, akik segítik a zsidó hitélet és oktatás ügyét." Aztán hozzátette, hogy erről szól a Holliknak adott támogatása, 

„de ha ez a kampányba való beszállásként értelmeződött, akkor lehet hogy hiba volt, ezért elnézést."

A Hír TV-ben Kálmán Olgának is megismételte, hogy egy egyházi vezető feladata a szövetségesek keresése a számára fontosnak tartott célok érdekében, még akkor is, ha a szövetségesekkel nem mindenben ért egyet. De az nagyon fontos, hogy a Belvárosban önkormányzati ingatlanban működhessen zsinagóga, ebben Hollik támogatta.

Amellett Köves továbbra is kitartott, hogy nem szállt be a kampányba, de aztán kicsit letért a zsido.com-on elmondott vonalról. Azt mondta, hogy amikor Hollik megkereste őt, nem száz százalékig tudatosult benne, hogy a Hollikot lényegében támogató szavai szórólapra kerülnek. 

Újabb csavar: utólag már nem is bánja a szórólapot, mert „ha ebben is keressük a jót, ki gondolta volna, 10-15 évvel ezelőtt, hogy egy kereszténydemokrata politikus egy rabbival fog kampányolni?” 

Majd még újabb fordulat: még egyszer azért nem menne bele, mert számára érthetetlen indulatokat váltott ki. 

Aztán legvégül azt mondta, hogy ha már így alakult, az egyenlőség jogán akkor - amennyiben megkeresik - minden demokratikus párt jelöltjének ugyanígy megadja a támogatást, de annak nem, aki pár éve még a Dunába akarta lőni a zsidókat. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.