Soha nem mentek ilyen nehezen a koalíciós tárgyalások Németországban

külföld
2018 február 07., 15:36
comments 77

Angela Merkel szerint a Kereszténydemokrata Unió (CDU), a bajor Keresztényszociális Unió és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) között létrejött koalíciós szerződés szilárd alapja lehet egy stabil kormánynak, amely a beruházásokra fog összpontosítani a gazdaság versenyképességének megtartása érdekében.

Horst Seehofer, Angela Merkel és Martin Schulz
photo_camera Horst Seehofer, Angela Merkel és Martin Schulz Fotó: KAY NIETFELD/dpa Picture-Alliance/AFP

A kancellár a koalíciós tárgyalások befejezése után tartott sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a jólét biztosítása érdekében korszerűsíteni kell az infrastruktúrát és választ kell találni a digitalizációs kihívásokra. Úgy fogalmazott, hogy a stabil pénzügyek a kormány kézjegye lesz. 

A kancellár szerint kemény alkudozás folyt a bevándorlással kapcsolatos kérdésekben „Nem volt egyszerű egyrészt az emberiességre összpontosítani, másrészt pedig a bevándorlás irányítására, de itt is sikerült egy jó intézkedéscsomagot elfogadni” - tette hozzá.

A német sajtó már megszellőztette Martin Schulz, a  szociáldemokraták elnöke külügyminiszter lehet az új kormányban. A tárgyalások után arról beszélt, hogy alapvető irányváltozást hoz Európában, amit belefoglaltak a német kormánykoalíciós megállapodásba az Európai Unióról és annak jövőjéről. Hangsúlyozta, hogy a kormányalakítási tárgyalások még soha sem voltak ilyen nehezek, és hálásnak kell lenni, mert a megszületett kompromisszumok elfogadása kemény dolog volt a konzervatívoknak.

Kijelentette, hogy Németország aktív és vezető szerepet kíván játszani az Európai Unióban, és a berlini kormány kész több befizetéssel támogatni az unió költségvetését a stabilitás érdekében. Az unió intézményeinek megerősítésében együtt kell működni Franciaországgal.

A pénzügyminisztériumot a szociáldemokrata Olaf Scholz vezetheti, a belügyminiszteri posztot pedig Horst Seehofer, jelenlegi bajor miniszterelnök kaphatja meg. 

Németországban tavaly szeptemberi választáson Merkel kereszténydemokrata-keresztényszocialista pártszövetsége nem szerzett abszolút többséget. Addigi koalíciós partnereik, a szociáldemokraták úgy futottak neki a választásnak, hogy nem lépnek újra koalícióra, mert úgy érezték, hogy az évtizedes közös kormányzás során a párt elvesztette identitását, kevésbé vonzóvá vált a választóknak.

Merkel ezért először két kisebb párttal, a baloldali zöldekkel és a hirtelen a német politikai spektrum jobbszéle felé indult liberálisokkal kezdtek tárgyalásokat, amiket végül a liberálisok fúrtak meg. Ekkor a szociáldemokraták újra hajlandónak mutatkoztak az egyeztetésekre, a párt testületei január 20-án áldásukat adták erre. Mostanra pedig úgy tűnik, az elvi megállapodás is megszületett a koalícióról - bár a munkacsoportok még folytatják a részletek egyeztetését.

A végső megállapodást még a szociáldemokrata párttagoknak is jóvá kell hagyniuk, a 464 ezer párttag levélben szavazhat. (Süddeutsche Zeitung/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.