Megalakulhat az új német kormány, Merkelnek sikerült koalíciót kötnie

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

"Lényegében megvan" - így értékelte a Reutersnek a német koalíciós egyeztetések menetét ismerő névtelen forrás Angela Merkel és a szociáldemokraták tárgyalásairól. A hírügynökség azóta már más újságok által is megerősített értesülései szerint szerdán elvi megállapodásra jutottak a német kereszténydemokraták, keresztényszocialisták és szociáldemokraták a közös kormányzásról.

Németországban tavaly szeptemberi választáson Merkel kereszténydemokrata-keresztényszocialista pártszövetsége nem szerzett abszolút többséget. Addigi koalíciós partnereik, a szociáldemokraták úgy futottak neki a választásnak, hogy nem lépnek újra koalícióra, mert úgy érezték, hogy az évtizedes közös kormányzás során a párt elvesztette identitását, kevésbé vonzóvá vált a választóknak.

Merkel ezért először két kisebb párttal, a baloldali zöldekkel és a hirtelen a német politikai spektrum jobbszéle felé indult liberálisokkal kezdtek tárgyalásokat, amiket végül a liberálisok fúrtak meg. Ekkor a szociáldemokraták újra hajlandónak mutatkoztak az egyeztetésekre, a párt testületei január 20-án áldásukat adták erre. Mostanra pedig úgy tűnik, az elvi megállapodás is megszületett a koalícióról - bár a munkacsoportok még folytatják a részletek egyeztetését.

A végső megállapodást még a szociáldemokrata párttagoknak is jóvá kell hagyniuk, a 464 ezer párttag levélben szavazhat.

Az első hírek szerint a CSU, a kereszténydemokraták bajor testvérpártja kaphatja az egyik legfontosabb minisztériumot, a pártelnök Horst Seehofer belügyminiszter lehet.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.