A venezuelai elnök szerint mehetnek nemzetközi megfigyelők a választásra

külföld
2018 február 08., 22:42
comments 8

Venezuela nyitott arra, hogy megadjon minden szükséges biztosítékot és fogadja mindazokat a nemzetközi megfigyelőket, akik el szeretnének jönni. Azon kívül, hogy felügyelhetik a választásokat, még tanulhatnak is a kifogástalan választási rendszerből, „amit létrehoztunk” – közölte Nicolás Maduro venezuelai elnök nem sokkal az után, hogy az országos választási tanács szerdán Caracasban bejelentette: április 22-én tartják az elnökválasztást Venezuelában.

Nicolas Maduro venezuelai elnök sajtótájékoztatót tart 2017. október 17-én.
photo_camera Nicolas Maduro venezuelai elnök sajtótájékoztatót tart 2017. október 17-én. Fotó: Federico Parra / AFP

A bejelentés alapján úgy tűnhet, hogy a kormány és az ellenzék egyezségre jutott a választás időpontjáról, de szerdán csak kormányoldal részéről állították, hogy tényleg sikerült végleges megállapodást kötni az ország belpolitikai és gazdasági válságának megoldásáról. Az ellenzék szerdán cáfolta ezt az bejelentést.

A kormánnyal szemben álló erők még nem döntöttek arról, hogy részt vesznek-e egyáltalán a választási megmérettetésben.

A választást eredetileg decemberben rendezték volna meg, de az alkotmányozó nemzetgyűlés – ami az ellenzék vádja szerint Nicolás Maduro elnök érdekeit szolgálja – két hete elrendelte, hogy előre kell hozni. Maduro biztos a győzelmében, ugyanis eddig jól kihasználta az ellenzéki erők megosztottságát (sőt, hasonlóan próbálja megakadályozni az ellenzéki összefogást, mint Magyarországon igyekeztek), az ellenzék viszont még nem volt képes kihasználni az elnökkel szembeni növekvő elégedetlenséget.

A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló Venezuela gazdasága az olajár esése miatt gyakorlatilag összeomlott, miután több mint két éve súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd. A válság miatt tömegek menekülnek el a dél-amerikai országból. Áprilistól hónapokon át folyamatosak voltak az országban az utcai tüntetések, amiken a Társadalmi Konfliktus Venezuelai Megfigyelője nevű helyi civil szervezet adatai szerint 163 ember vesztette életét.

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök csütörtökön azt mondta: a venezuelaiak tömeges mértékű érkezése egy olyan példa nélkül álló dolog, amihez hasonlót Kolumbia még nem tapasztalt. Santos a kolumbiai-venezuelai határnál található Cúcuta városban a migrációt értékelő ülésen szólalt fel. (A Kolumbiába érkező venezuelaiak legtöbbje Cúcután keresztül jut át a szomszédos országba.) A kolumbiai államfő elmondta, hogy megerősítik a határvédelmet, és szigorítanak a bevándorlás ellenőrzésén, viszont Kolumbia az ENSZ-szel karöltve felállít egy központot, ami humanitárius segítségnyújtásban részesíti a venezuelai migránsokat.

A kolumbiai kormány jelentése szerint naponta kb. 40 ezer venezuelai érkezik Kolumbiába, ahol a legfrissebb beszámoló szerint már több mint félmillió venezuelai él. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.