Micsoda véletlen: Venezuelában hasonlóan próbálják megakadályozni az ellenzéki összefogást, mint Magyarországon

A Nemzeti Választási Bizottság pénteken kiadott egy iránymutatást az idei magyar választásra vonatkozólag, amely szerint akkor sem állíthat egy párt országos listát, ha egyébként teljesítette a törvényben meghatározott indulási feltételeket, csak éppen túl sok egyéni jelöltje lép vissza a választás napjáig (erről bővebben itt olvashat).

A Reuters pedig szintén pénteken számolt be arról, hogy Venezuelában az ottani (egyébként kormánypárti beállítottságú) Legfelsőbb Bíróság egy nagyon hasonló határozatot adott ki: a “kettős kötődések” elkerülése végett megtiltotta az ellenzéki pártoknak, hogy közös jelöltet állítsanak az április végén tartandó elnökválasztásokon.

Venezuelában amúgy is romokban van az ellenzék: a vezetők egy jelentős részét lecsukták, másik részük inkább önként elmenekült az országból. Nicolas Maduro elnök pedig épp szerdán jelentette be az előrehozott választás megtartását. Az egyébként ellenzéki többségű parlament vezetője a Legfelsőbb Bíróság mai döntését egyszerűen úgy kommentálta, hogy a bírák eladták magukat a kormányzati választási stratégiának.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.