Kiadták a választási szerveknek, hogy töröljék a pártot, amelyik túl sok jelöltet léptet vissza

politika
2018 január 26., 15:32
comments 605

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kiadta azt az iránymutatását, amelyre már a döntés előtt számítani lehetett. Vagyis az idei választáson akkor sem állíthat egy párt országos listát, ha egyébként teljesítette a törvényben meghatározott indulási feltételeket, csak éppen túl sok egyéni jelöltje lép vissza a választás napjáig. 

A választási törvény csak azt mondja ki világosan, hogy az állíthat országos listát, akinek legalább 27 egyéni jelöltje van, legalább kilenc megyében és Budapesten is. Az NVB pénteki iránymutatása szerint legalább ennyi jelöltnek meg is kell maradnia.

Az ellenzéki pártok szerint a választási törvényből a mostani szigorítás nem következik, és az egész csak arra jó, hogy a Fidesz még egy eszközzel akadályozza, hogy az ellenzék pártjai egymást segíthessék. 

Ebben a rendszerben legfeljebb három párt tud megegyezni arról, hogy minden választókerületben csak egyikük induljon a Fidesz ellen, 

holott ennél több párt akar saját országos listát állítani (MSZP, Jobbik, DK, LMP, Momentum, Együtt jelezte már, hogy ragaszkodnak ehhez). A 106 helyből ugyanis csak három párt tud legalább 27-et betölteni. A mostani szabály elvben is kizárja, hogy mindannyian összefogjanak. 

Ugyan ekkora országos összefogás nem merült fel, de ettől még fura, hogy az NVB iránymutatása, és nem egy törvény tiltja meg a lehetőséget. A választási törvényt egyébként csak kétharmaddal lehetne módosítani, és ekkora többsége éppen most nincs a Fidesz-KDNP-nek.

Ráadásul az NVB éppen olyankor adta ki ezt az iránymutatást, amikor a testületben nincsenek ellenzéki delegáltak, hanem csak olyanok, akiket a fideszes képviselők választottak meg. (Erről itt írtunk korábban.)

Együtt: Se nem törvényes, se nem tisztességes

Elsőként az Együtt párt reagált az NVB iránymutatására, közleményükben ezt írják:

"A Fidesz retteg a vereségtől. Félnek, ha létrejön az ellenzéki együttműködés, elveszítik többségüket, ezért a Nemzeti Választási Bizottság ismét a segítségükre sietett. Amennyiben az NVB iránymutatása érvényben marad, áprilisban nem lesz sem törvényes, sem szabad, sem tisztességes a parlamenti választás."

Patyi András, az NVB elnöke viszont úgy gondolja, hogy éppen a pártok érdekei szerint jártak el, hiszen ha kevés egyéni jelöltje van egy pártnak, akkor kevés töredékszavazatot tud a listára átvinni, márpedig szerinte a pártok minél több szavazatot akarnak. Azt mondta, hogy "az egyéni jelöltek visszalépése ellentétes az országos listát állító párt érdekeivel". A valóságban a Fidesz az egyetlen párt, amelynek érdekeivel biztosan ellentétesek az ellenzéki visszalépések.

Patyi András, az NVB elnöke
photo_camera Patyi András, az NVB elnöke Fotó: Botos Tamás / 444

Több választókörzetben is elkezdtek már alkudozni az ellenzékiek egymás támogatásáról: az MSZP és a DK sehol sem indít jelöltet egymás ellen, az MSZP legalább még három helyen készül visszalépni független jelölt javára (Pécs, Szigetvár, Veszprém), az Együtt két helyen nem küld jelöltet az LMP ellen (Budaörs, Szekszárd). Ezeket a korlátozott gesztusokat az NVB mostani iránymutatása nem érinti, de egy országos visszalépési hullámot most keresztül húzhattak.  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.