Bermuda az első ország a világon, amely eltörli a melegházasságot

A bermudai zászló Hamilton HarbourbanFotó: Drew Angerer/AFP

Még nem volt olyan a történelem során, hogy egy ország legalizálja a melegházasságot, aztán pedig megvonja ezt jogot. Bermudában ez történt: szerda reggel John Rankin kormányzó aláírta a törvényt. 

Az ország törvényhozása decemberben nagy többséggel fogadta el a melegházasság bevezetését, annak ellenére, hogy a szigetcsoport 65 ezer lakosának többsége egy népszavazáson ellene voksolt. A bejegyzett élettársi kapcsolat továbbra is megmarad lehetőségként. 

„A lépés arra irányul, hogy egyensúlyt teremtsen két kibékíthetetlen társadalmi csoport között. Hangsúlyozzuk, hogy a házasság férfi és nő között köttetik, miközben megvédjük az azonos nemű párok jogait” 

- nyilatkozta a belügyminiszter.

Bermudának saját kormánya és alkotmánya van, de hivatalosan Nagy-Britannia „tengerentúli területe”, a védelmi és külpolitikai kérdésekről Londonban döntenek. Ezért többen Boris Johnson brit külügyminisztertől várták, hogy megakadályozza a jogkorlátozást, és a Munkáspárt szerint ennek elmulasztása aláássa Nagy-Britannia erőfeszítéseit a melegjogok védelmében. (via Guardian)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.