Bermuda az első ország a világon, amely eltörli a melegházasságot

A bermudai zászló Hamilton HarbourbanFotó: Drew Angerer/AFP

Még nem volt olyan a történelem során, hogy egy ország legalizálja a melegházasságot, aztán pedig megvonja ezt jogot. Bermudában ez történt: szerda reggel John Rankin kormányzó aláírta a törvényt. 

Az ország törvényhozása decemberben nagy többséggel fogadta el a melegházasság bevezetését, annak ellenére, hogy a szigetcsoport 65 ezer lakosának többsége egy népszavazáson ellene voksolt. A bejegyzett élettársi kapcsolat továbbra is megmarad lehetőségként. 

„A lépés arra irányul, hogy egyensúlyt teremtsen két kibékíthetetlen társadalmi csoport között. Hangsúlyozzuk, hogy a házasság férfi és nő között köttetik, miközben megvédjük az azonos nemű párok jogait” 

- nyilatkozta a belügyminiszter.

Bermudának saját kormánya és alkotmánya van, de hivatalosan Nagy-Britannia „tengerentúli területe”, a védelmi és külpolitikai kérdésekről Londonban döntenek. Ezért többen Boris Johnson brit külügyminisztertől várták, hogy megakadályozza a jogkorlátozást, és a Munkáspárt szerint ennek elmulasztása aláássa Nagy-Britannia erőfeszítéseit a melegjogok védelmében. (via Guardian)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.