Bermuda az első ország a világon, amely eltörli a melegházasságot

külföld
2018 február 08., 07:31
comments 128
A bermudai zászló Hamilton Harbourban
photo_camera A bermudai zászló Hamilton Harbourban Fotó: Drew Angerer/AFP

Még nem volt olyan a történelem során, hogy egy ország legalizálja a melegházasságot, aztán pedig megvonja ezt jogot. Bermudában ez történt: szerda reggel John Rankin kormányzó aláírta a törvényt. 

Az ország törvényhozása decemberben nagy többséggel fogadta el a melegházasság bevezetését, annak ellenére, hogy a szigetcsoport 65 ezer lakosának többsége egy népszavazáson ellene voksolt. A bejegyzett élettársi kapcsolat továbbra is megmarad lehetőségként. 

„A lépés arra irányul, hogy egyensúlyt teremtsen két kibékíthetetlen társadalmi csoport között. Hangsúlyozzuk, hogy a házasság férfi és nő között köttetik, miközben megvédjük az azonos nemű párok jogait” 

- nyilatkozta a belügyminiszter.

Bermudának saját kormánya és alkotmánya van, de hivatalosan Nagy-Britannia „tengerentúli területe”, a védelmi és külpolitikai kérdésekről Londonban döntenek. Ezért többen Boris Johnson brit külügyminisztertől várták, hogy megakadályozza a jogkorlátozást, és a Munkáspárt szerint ennek elmulasztása aláássa Nagy-Britannia erőfeszítéseit a melegjogok védelmében. (via Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.