Kanyaróban halt meg egy 5 éves kislány Munkácson, miután a szülei vallási okokból nem oltatták be

2018 február 8., csütörtök 20:15
190

Kanyaróban halt meg egy 5 éves gyerek Munkácson, a megyei gyermekkórházban. Ő az első kárpátaljai halálos áldozat a kór ukrajnai terjedésének kezdete óta – közölte a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal.

A Técsői járásból származó kislány még hétfő este hunyt el. A gyereket a szülei vallási megfontolásból nem oltatták be egyéves korában, amikor az első kanyaró elleni védőoltást kellett volna megkapnia. Január 14-én jelentkeztek nála a betegség tünetei, miután az anyja egy héttel korábban megbetegedett kanyaróban. A magas láz és más jellegzetes tünetek ellenére a szülők csak öt nappal később fordultak orvoshoz, így minden erőfeszítés – közte a Kijevből érkezett specialisták segítsége – ellenére a gyerek életét vesztette.

Az év kezdete óta Kárpátalján 715-en betegedtek meg kanyaróban, közülük 566 volt gyerek. A betegek oltóanyaghiány miatt 70 százaléka nem kapott védőoltást. Szakemberek szerint a megyében viszonylag ritkán fordul elő, hogy a szülők nem engedik a gyerekeik beoltását.

Kislány kanyaró elleni védőoltást kap az egyik háziorvosi rendelőben a kárpátaljai Ungváron 2018. február 1-jén. Január végén 8000 adag, a veszélyes, fertőző betegség elleni oltóanyagot adott át a magyar kormány humanitárius gyorssegélyként több mint 100 millió forint értékben Grezsa István, Kárpátaljáért felelős kormánybiztos Ungváron az Ukrán Vöröskereszt Kárpátalja megyei szervezetének. Fotó: Nemes János/MTI/MTVA

Kárpátalján február első napjaiban csökkenni kezdett a kanyarós megbetegedések száma, de az utóbbi két napban megint 30-35 új esetet regisztrált a közegészségügyi hatóság.

Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzó hétfőn a honlapján közölte: az orvosok a megye minden járásában végzik a kanyaró elleni oltásokat abból a 8000 adagos szállítmányból, amit Magyarország küldött humanitárius segélyként január végén Kárpátaljára. Mostanáig egyetlen adag kanyaró elleni oltóanyag sem érkezett meg Kárpátaljára az Ukrán Egészségügyi Minisztérium által egy hónappal ezelőtt ígért 10 ezerből – írta.

Ukrajnában eddig 10 halálos áldozata van a kanyarónak. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt