Blöffölt Orbán a román gáztenderről?

Erős bejelentést tett Orbán Viktor a szerb kormányfő, Ana Brnabic oldalán pénteken. A közös kormányülést követő sajtótájékoztatón a magyar miniszterelnök kijelentette:

„Bejelenthetem, hogy Magyarországon az orosz gázmonopólium korszaka véget ér.”

Orbán ezután elmondta, hogy 

  • Románia a következő években mintegy 4 milliárd köbméter gázt termel majd ki és exportál évente, 
  • az ezzel kapcsolatos tenderen pedig három magyar tulajdonú cég végzett az első három helyen,
  • „pillanatokon belül eljutunk oda, hogy aláírjuk azt a megállapodást”.

A bukaresti külügyminisztérium csütörtöki közleménye azonban mindezt cáfolja, írja a Magyar Nemzet. A román tárca szerint 

nem köthetik le egyetlen ország cégei a Fekete-tengeren kitermelt, a két országon keresztül szállított teljes gázmennyiséget.

Hozzátették: nem írtak alá semmilyen megállapodást a magyar féllel a témában, vagy bármilyen új energetikai projektet illetően. 

Update: a külügyminisztérium levélben reagált a Magyar Nemzet írására. Szerintük 

"a helyzet borzasztóan egyszerű. A román és a magyar gázvezeték-üzemeltető cégek által kiírt kapacitáslekötési aukción két magyar cég kötötte le a román-magyar interkonnektor 2022 utáni teljes kapacitását román-magyar szállítási irányban.

A Fekete-tengeri gázmezőről azonban nyilvánvalóan nemcsak ebbe az irányba fognak gázt szállítani, hanem más csöveken, más országok irányába is.

Ezért a román külügyminiszter nyilatkozata értelmetlen."

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.