Duterte üzent a hágai bíróknak: Lövessenek le, ne pereljenek!!

2018 február 9., péntek 15:08
50

Tagadta, hogy valaha parancsot adott a rendőrségnek drogdílerek kivégzésére Fülöp-szigetek elnöke pénteken. Rodrigo Duterte kijelentette: áll az ellene emberiesség elleni bűncselekmények miatt indult előzetes vizsgálat elébe, de

inkább lövessék le, minthogy pereljék, majd börtönbe kerüljön.

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze, Fatou Bensouda szerint a most induló előzetes vizsgálat célja eldönteni, van-e a bíróságnak hatásköre és valóban elkövettek-e emberiesség elleni bűncselekményeket. Az eljárás akár évekig is elhúzódhat. A hágai eljárás Jude Sabio ügyvéd tavaly tavasszal benyújtott panasza után indul. A jogász szerint Duterte 

"ismételten, folyamatosan és rutinszerűen" 

követett el emberiesség elleni bűncselekményeket, és elnöksége alatt "bevett gyakorlattá" vált a kábítószer-kereskedők és más bűncselekmények feltételezett elkövetőinek meggyilkolása. 

Fotó: NOEL CELIS/AFP

A Fülöp-szigeteki elnök az eljárást "örömmel" fogadta. Szerinte 

"arra nincs szükség, hogy újabb és újabb szócséplő perekbe fogjanak. Folytassák csak a vizsgálatot, találjanak csak bűnösnek. Megtehetik". 

(MTI/Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt