Miniszoknyában, forrónadrágban tiltakoztak a szexista öltözködési szabályok ellen a kolumbiai egyetemisták

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

A medellíni Universidad Pontificia Bolivariana (UPB) nemrég új öltözködési szabályokat tett közzé. Ebben óva intették nő hallgatóikat a miniszoknya viselésétől, mert azzal "elterelhetik csoporttársaik és oktatóik figyelmét". Az ordítóan szexista szabály ellen tiltakozva természetesen miniszoknyás, forrónadrágos hallgatók árasztották el az egyetemet, amely a felháborodás láttán igyekezett úgy beállítani a dolgot, mintha csak jóindulatú tanácsokat adtak volna hallgatóiknak.

"Az UPB tiszteletben tartja mindenki jogát személyisége kifejezésére, és sosem kötelezte öltözködési szabályok betartására a hallgatóit" - írták közleményükben, amivel párhuzamosan el is távolították az egyetem oldaláról a címe alapján korántsem tanácsnak, mint szabálynak tűnő "Hogyan kell öltözködnöd, ha egyetemre mész" bejegyzést.

A bejegyzés részben általános érvényű szabályokat fogalmazott meg, de több megjegyzés is egyértelműen a nőkre vonatkozott. "Semmi sem kényelmetlenebb annál, ha eltereled a csoporttársaid és az oktatóid figyelmét. Ezért azt ajánljuk, hogy ne viselj mélyen kivágott felsőt, rövid szoknyát vagy testre tapadó ruhát" - írták a bejegyzésben. A helyi újságíró, Jenny Giraldo szerint az ötlet, hogy embereknek azért kéne máshogy öltözniük, mert mások képtelenek türtőztetni magukat, olyan, mintha azt tanácsolnák, hogy senki se erőszakolódjon meg.

A január 30-án megjelent bejegyzésre azonnal hashtagkampány indult a közösségi médiában #UPBenFalda (UPB miniszoknyában) címen. Csütörtökön ennek részeként osztották meg az osztályteremben készült, miniszoknyás-forrónadrágos képeiket a hallgatók. Egyikük, Helena Múnera azt írta erről, hogy "akik szerint mi most azért harcolunk, hogy miniszoknyában vagy dekoltált felsőben járhassunk, tévednek. Mi csak azt kérjük, hogy ne jelenhessenek meg ilyen, a nőkkel szembeni tiszteletlenséget bátorító üzenetek". (Via BBC)