Orbán: Az orosz gázmonopólium korszaka véget ért

POLITIKA
2018 február 09., 13:50

„Bejelenthetem, kellő szerénységgel, de boldogan, hogy Magyarországon az orosz gázmonopólium korszaka véget ért.”

Ezt a meglepő kijelentést tette Orbán Viktor a szerb-magyar kormányzati tanácskozás utáni sajtótájékoztatón. A miniszterelnök szerint ezzel „Magyarország stratégiai pozíciójában jelentős változás állt be.”

Ana Brnabic szerb és Orbán Viktor magyar miniszterelnök a magyar-szerb kormányülés után a Parlamentben 2018. február 9-én
photo_camera Ana Brnabic szerb és Orbán Viktor magyar miniszterelnök a magyar-szerb kormányülés után a Parlamentben 2018. február 9-én Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Orbán arról beszélt, hogy Románia ezentúl évente négymilliárd köbméter gázt termel ki és exportál. „Egy amerikai cég fogja ezt a munkát elvégezni, a meghirdetett tenderen pedig az első három helyen három 100 százalékban magyar tulajdonban lévő cég végzett. Ezért pillanatokon belül eljutunk odáig, hogy aláírjuk a megállapodást, amely a következő 15 évre több mint négymilliárd köbméter gáz behozatalát teszi lehetővé Romániából Magyarország számára.”

A gázösszeköttetés magyar részét már megépítették, a román pedig most épül - tette hozzá Orbán, aki szerint ez 2021-22-től új helyzetet teremt, mert az importunknak több mint a felét képesek leszünk az oroszoktól független, román forrásból befejezni. 

Orbán szerint ezzel új, előnyösebb geostratégiai helyzetbe kerül Magyarország. 

link Forrás

Eddig annyira nem zavarta a kormányt az oroszoktól való energetikai függés, éppen ezért kritizálta a paksi bővítést több nyugati szövetségesünk, miközben Orbánt rendszeresen úgy emlegetik, mint Putyin „kis segítőjét” vagy éppen „trójai falovát”.

Románia 2012-ben talált földgázlelőhelyeket a Fekete-tengeren, amelyet az EU azonnal az energiabiztonsági stratégiájának fontos elemévé tett, mivel ettől remélik az orosz befolyás csökkentését. A túlzott függés az orosz gáztól legyengíti Európát - írta 2014-ben Donald Tusk akkori lengyel miniszterelnök, aki nem sokkal később az  az Európai Tanács elnöke lett.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.