Orbán: Az orosz gázmonopólium korszaka véget ért

„Bejelenthetem, kellő szerénységgel, de boldogan, hogy Magyarországon az orosz gázmonopólium korszaka véget ért.”

Ezt a meglepő kijelentést tette Orbán Viktor a szerb-magyar kormányzati tanácskozás utáni sajtótájékoztatón. A miniszterelnök szerint ezzel „Magyarország stratégiai pozíciójában jelentős változás állt be.”

Ana Brnabic szerb és Orbán Viktor magyar miniszterelnök a magyar-szerb kormányülés után a Parlamentben 2018. február 9-énFotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Orbán arról beszélt, hogy Románia ezentúl évente négymilliárd köbméter gázt termel ki és exportál. „Egy amerikai cég fogja ezt a munkát elvégezni, a meghirdetett tenderen pedig az első három helyen három 100 százalékban magyar tulajdonban lévő cég végzett. Ezért pillanatokon belül eljutunk odáig, hogy aláírjuk a megállapodást, amely a következő 15 évre több mint négymilliárd köbméter gáz behozatalát teszi lehetővé Romániából Magyarország számára.”

A gázösszeköttetés magyar részét már megépítették, a román pedig most épül - tette hozzá Orbán, aki szerint ez 2021-22-től új helyzetet teremt, mert az importunknak több mint a felét képesek leszünk az oroszoktól független, román forrásból befejezni. 

Orbán szerint ezzel új, előnyösebb geostratégiai helyzetbe kerül Magyarország. 

Eddig annyira nem zavarta a kormányt az oroszoktól való energetikai függés, éppen ezért kritizálta a paksi bővítést több nyugati szövetségesünk, miközben Orbánt rendszeresen úgy emlegetik, mint Putyin „kis segítőjét” vagy éppen „trójai falovát”.

Románia 2012-ben talált földgázlelőhelyeket a Fekete-tengeren, amelyet az EU azonnal az energiabiztonsági stratégiájának fontos elemévé tett, mivel ettől remélik az orosz befolyás csökkentését. A túlzott függés az orosz gáztól legyengíti Európát - írta 2014-ben Donald Tusk akkori lengyel miniszterelnök, aki nem sokkal később az  az Európai Tanács elnöke lett.