Tök jó kiállítások lesznek idén az MNG-ben

MŰVÉSZET
2018 február 09., 13:48
comments 22

A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria pénteki sajtóbeszélgetésén a két összevont intézmény főigazgatója, Baán László nem csak azt közölte, hogy októberben az átfogó rekonstrukció után újra kinyit a Szépművészeti, hanem bejelentette az MNG idei kiállításait is.

Lesz miért felmenni a Várba:

  • Május végétől lesz látható Julian Rosefeldt Manifesto című videoinstallációja, amely a 20. század művészetére jellemző művészi manifesztumok világát idézi meg Cate Blanchett főszereplésével. 
  • Frida Kahlo születésének 111. évfordulóján, júliusban nyílik meg a mexikói festő első budapesti kiállítása, elsősorban a mexikóvárosi Museo Dolores Olmedo gyűjteményére építve.
  • Októbertől pedig Bacon, Freud és a londoni iskola címmel a modern brit festészet egyik legnagyobb hatású korszakát mutatja be a londoni Tate-ből érkező tárlat. 
  • Folytatódik az MNG magyar mesterek előtt tisztelgő sorozata is: a művész születésének 110. évfordulójára Korniss Dezső festészetét áttekintő kiállítás nyílik decemberben - írja az MTI.

Ami a londoni iskoláról szóló kiállítás címében szereplő két urat illeti: nem a 17. századi empirista filozófusról és a közkedvelt pszichiáterről van szó. Francis Bacon csak névrokon, Lucian Freud viszont Sigmund bácsi unokája. És mivel mindketten hatalmas kedvenceim, mutatok is tőlük egy-két föstményt:

Bacon sorozata, amely a Pápa címet viseli
photo_camera Bacon sorozata, amely a Pápa címet viseli Fotó: GERARD JULIEN/AFP
Lucian Freud képei a bécsi Kunsthistorisches Museumban
photo_camera Lucian Freud képei a bécsi Kunsthistorisches Museumban Fotó: DIETER NAGL/AFP

Öt éve mi is írtunk róla, hogy az a triptichon lett a világ legdrágább műalkotása, amelyet Francis Bacon készített Lucian Freudról. 

Francis Bacon: Három tanulmány Lucian Freudról
photo_camera Francis Bacon: Három tanulmány Lucian Freudról Fotó: REUTERS/Shannon Stapleton

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.