Tudósok emberi petesejteket növesztettek egy laborban

2018 február 9., péntek 7:52
19

Első alkalommal növesztettek tudósok emberi petesejtet laboratóriumban. Az Edinburgh Egyetem kutatói szerint a technológia arra jó, hogy segítsék megőrizni a rákkal kezelt gyermekek termékenységét. Meg arra, hogy tanulmányozzák az emberi petesejt fejlődését, amely még mindig egy homályos terület a tudomány számára.

A nők alapból kifejletlen petesejttel születnek, amelyek a petefészekben találhatóak, és csak a pubertás után fejlődnek ki. Most annyit történt, hogy a tudósok nő és petefészek nélkül, egy laborban fejlesztettek éretté petesejteket. Ehhez megfelelően beállított oxigénszint, hormonok és proteinek voltak szükségesek. Az eljárás egyelőre nem valami hatékony, csak a petesejtek 10 százaléka élte túl az eljárást, ráadásul meg sem termékenyítették őket, így azt sem tudni, hogy életképesek-e. Viszont kiderült, hogy lehetséges ilyet csinálni. A klinikai használattól viszont még messze vannak. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt