A szíriai békéről posztolt, másnap rárúgták az ajtót a török rendőrök

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.
Nurcan BaysalFotó: Forum Giornaliste Mediterraneo / youtube

Nurcan Baysal ismert kurd származású író és emberi jogi aktivista január 22-én arról tweetelt, hogy nem helyesli a török a intervenció Szíriában, Afrin térségében. Baysal sokat foglalkozott háborús bűnökkel, emberi jogokkal, és a török sajtószabadság állapotáról sokat elmond, hogy már egy tweet miatt is számított a török kormány reakciójára. Azt sem tartotta kizártnak, hogy akár hivatalos eljárás indul ellene. 

Az viszont még Baysalt is meglepte, hogy másnap szabályosan rárúgták az ajtót a rendőrök diyarbakiri otthonában és elhurcolták, és két napra elzárták a helyi rendőrörsön. Utána szabadon engedték a tárgyalásáig. Alig volt ideje biztonságba helyezni a gyerekeiet. 

Baysal csak egyike annak a 30 embernek, akit őrizetbe vettek Diyarbakirban. A helyi ügyész már szóban ítéletet is hirdetett, és közölte, akik ilyesmiket posztolnak, valójában terrorista-propagandát terjesztenek és szándékosan provokálják a törököket. 

Ez egyébként gyakorlat országszerte: térségi ügyészek rendszeresen "terrorista-propaganda" terjesztésére illetve "gyűlöletkeltésre" hivatkozva tartóztatnak le olyan civileket Törökországban, akik nyíltan vállalják ellenvéleményüket a szíriai bevonulással kapcsolatban. 

Baysal régóta küzd a kurd munkáspárt, a PKK és a török állam közti kommunikáció helyreállításáért, egyike volt annak a 170 értelmiséginek, akik néhány napja levélben kérték a háború felfüggesztését:

Recep Tayyip Erdoğan komolyan veszi a "háborúellenes propaganda" megfékezését: megüzente, hogy akik a szíriai beavatkozás ellen agitálnak, "nagy árat fognak fizetni". Isztanbulban betiltottak utcai megmozdulásokat is. (Buzzfeed / HRW)