Többé nem kötelező teljes testet elfedő köpenyt hordaniuk a nőknek Szaúd-Arábiában

Először beszélt nyíltan muszlim, vallási vezető arról, hogy a nőknek nem feltétlenül kötelező abaját, vagyis fekete, földig érő, teljes testet elfedő köpenyt hordaniuk. Abdullah al-Mutlaq sejk, a legmagasabb rangú vallási tanács tagja, a rádióban fejtette ki, hogy a nőknek továbbra is visszafogottan kell öltözködniük, de az abaja nem kötelező.

Fotó: RABIH MOGHRABI/AFP

Elismerte, hogy a muszlim világban a nők 90 százaléka már nem hordja a teljes testet elfedő, fekete köpenyt, ezért szerinte senkit sem kényszeríthetnek rá. A törvényekben továbbra sem lazítanak a szabályokon, de a vallási vezető megengedőbb nyilatkozata mindenképpen jelzi azt a modernizációs folyamatot, ami Mohammad bin Szalman koronaherceg hatalomba kerülésével indult el.

2016-ben még előfordult, hogy csak azért őrizetbe vettek egy nőt Rijádban, mert a nyílt utcán levette az abajáját.

Szaúd-Arábiában a nők az utóbbi időben már nem csak teljesen fekete abajákat hordtak, egyre jobban divatba jött a világoskék és a rózsaszín. Ráadásul a nyitottabb darabok is elkezdtek terjedni, amit hosszú sziknyára vagy farmerra vettek fel. (Reuters)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.