Többé nem kötelező teljes testet elfedő köpenyt hordaniuk a nőknek Szaúd-Arábiában

Először beszélt nyíltan muszlim, vallási vezető arról, hogy a nőknek nem feltétlenül kötelező abaját, vagyis fekete, földig érő, teljes testet elfedő köpenyt hordaniuk. Abdullah al-Mutlaq sejk, a legmagasabb rangú vallási tanács tagja, a rádióban fejtette ki, hogy a nőknek továbbra is visszafogottan kell öltözködniük, de az abaja nem kötelező.

Fotó: RABIH MOGHRABI/AFP

Elismerte, hogy a muszlim világban a nők 90 százaléka már nem hordja a teljes testet elfedő, fekete köpenyt, ezért szerinte senkit sem kényszeríthetnek rá. A törvényekben továbbra sem lazítanak a szabályokon, de a vallási vezető megengedőbb nyilatkozata mindenképpen jelzi azt a modernizációs folyamatot, ami Mohammad bin Szalman koronaherceg hatalomba kerülésével indult el.

2016-ben még előfordult, hogy csak azért őrizetbe vettek egy nőt Rijádban, mert a nyílt utcán levette az abajáját.

Szaúd-Arábiában a nők az utóbbi időben már nem csak teljesen fekete abajákat hordtak, egyre jobban divatba jött a világoskék és a rózsaszín. Ráadásul a nyitottabb darabok is elkezdtek terjedni, amit hosszú sziknyára vagy farmerra vettek fel. (Reuters)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.