Többé nem kötelező teljes testet elfedő köpenyt hordaniuk a nőknek Szaúd-Arábiában

2018 február 11., vasárnap 7:07
175

Először beszélt nyíltan muszlim, vallási vezető arról, hogy a nőknek nem feltétlenül kötelező abaját, vagyis fekete, földig érő, teljes testet elfedő köpenyt hordaniuk. Abdullah al-Mutlaq sejk, a legmagasabb rangú vallási tanács tagja, a rádióban fejtette ki, hogy a nőknek továbbra is visszafogottan kell öltözködniük, de az abaja nem kötelező.

Fotó: RABIH MOGHRABI/AFP

Elismerte, hogy a muszlim világban a nők 90 százaléka már nem hordja a teljes testet elfedő, fekete köpenyt, ezért szerinte senkit sem kényszeríthetnek rá. A törvényekben továbbra sem lazítanak a szabályokon, de a vallási vezető megengedőbb nyilatkozata mindenképpen jelzi azt a modernizációs folyamatot, ami Mohammad bin Szalman koronaherceg hatalomba kerülésével indult el.

2016-ben még előfordult, hogy csak azért őrizetbe vettek egy nőt Rijádban, mert a nyílt utcán levette az abajáját.

Szaúd-Arábiában a nők az utóbbi időben már nem csak teljesen fekete abajákat hordtak, egyre jobban divatba jött a világoskék és a rózsaszín. Ráadásul a nyitottabb darabok is elkezdtek terjedni, amit hosszú sziknyára vagy farmerra vettek fel. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt