Többé nem kötelező teljes testet elfedő köpenyt hordaniuk a nőknek Szaúd-Arábiában

külföldi
2018 február 11., 07:07

Először beszélt nyíltan muszlim, vallási vezető arról, hogy a nőknek nem feltétlenül kötelező abaját, vagyis fekete, földig érő, teljes testet elfedő köpenyt hordaniuk. Abdullah al-Mutlaq sejk, a legmagasabb rangú vallási tanács tagja, a rádióban fejtette ki, hogy a nőknek továbbra is visszafogottan kell öltözködniük, de az abaja nem kötelező.

Muszlim nők abajában, azaz hosszú fekete köntösben Dubajban 2006. május 31-én.
photo_camera Fotó: RABIH MOGHRABI/AFP

Elismerte, hogy a muszlim világban a nők 90 százaléka már nem hordja a teljes testet elfedő, fekete köpenyt, ezért szerinte senkit sem kényszeríthetnek rá. A törvényekben továbbra sem lazítanak a szabályokon, de a vallási vezető megengedőbb nyilatkozata mindenképpen jelzi azt a modernizációs folyamatot, ami Mohammad bin Szalman koronaherceg hatalomba kerülésével indult el.

2016-ben még előfordult, hogy csak azért őrizetbe vettek egy nőt Rijádban, mert a nyílt utcán levette az abajáját.

Szaúd-Arábiában a nők az utóbbi időben már nem csak teljesen fekete abajákat hordtak, egyre jobban divatba jött a világoskék és a rózsaszín. Ráadásul a nyitottabb darabok is elkezdtek terjedni, amit hosszú sziknyára vagy farmerra vettek fel. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.