Vietnamban küzdősporttal szoktatják le a játékfüggő gyerekeket

Az AFP riportot közölt 16 éves Anről, aki korábban napi 18 órát játszott a League of Legends nevű játékkal, amíg be nem került a vietnami Vovinam- és Sportfejlesztési Intézet programjába, ahol 300 társával együtt a küzdősport segítségével próbálják megszabadítani őket a játékfüggőségüktől.

Tran Nguyen Nhat AnFotó: HOANG DINH NAM/AFP

A Ho Si Minh-város külső kerületében működő bentlakásos iskolában nem használhatnak mobiltelefont, reggel fél 6-kor kell kelniük, és rendszeresen sportolniuk kell. A vovinam nevű, vietnami harcművészet segítségével próbálják fegyelemre nevelni őket, hogy leszoktassák őket az ivásról, a számítógépes játékokról és a drogokról. 

Az intézetet 2009-ben alapították, hogy 13 és 19 közötti, függő gyerekeket kezeljenek. A tandíj havi 330 dollár, és a szülők csak havonta egyszer látogathatják mega  gyerekeket. 

Fotó: HOANG DINH NAM/AFP

An azt mondta, hogy néhány hét után már jobban érezte magát, mert a beköltözés előtt depressziós volt, sosem mozgott, nem beszélt másokkal, csak ült a szobájában. Itt viszont bárkivel beszélhet. A küzdősportnak köszönhetően az érzelmeit is jobban tudja kezelni.

Dang Le An, az intézet igazgatója úgy gondolja, hogy a katonai fegyelem és a küzdősportok segítenek a diákoknak, hogy egyre jobbá váljanak.