Vádat emelt Weinstein ellen a New York-i főügyész

2018 február 12., hétfő 10:01
74

Vádat emelt Harvey Weinstein és a producer The Weinstein Co. nevű filmvállalata ellen New York állam főügyésze. A vasárnap benyújtott keresetben szexuális zaklatással vádolják a filmmogult, cégét pedig azzal, hogy nem védte meg alkalmazottait a szexuális visszaélésektől, megalázástól és diszkriminációtól.

Eric Schneiderman főügyész októberben indított vizsgálatot a Weinstein Co. (TWC) New York-i központjában, miután a The New York Times és a The New Yorker riportjaiból kiderült, hogy Weinsteinéknél évtizedek óta rendszeresen előfordultak szexuális zaklatási ügyek. Azóta összesen mintegy 70 nő számolt be róla, hogy a producer molesztálta.

Weinsteint a botrány kirobbanása után gyorsan kirúgták a cégből, amelynek fivérével, Robert Weinsteinnel együtt alapítója volt. Ezt akkoriban sokan pont azzal magyarázták, hogy így akarhatják elkerülni a kártérítési pereket. A főügyész keresete a TWC-t most is vezető Robert (Bob) Weinstein felelősségét is aláhúzta, aki a nyilvánvaló zaklatások ellenére semmit sem tett az alkalmazottak védelmében. 

Bob Weinstein és Harvey Weinstein között New York polgármestere, Michael Bloomberg Fotó: Jemal Countess/AFP

A főügyész egyúttal meg nem határozott összegű kártérítés megítélését is kérte a producer és cégének áldozatai javára, továbbá megjegyezte: részben azért volt szükség a kereset vasárnapi benyújtására, mert az iparági hírek szerint a Weinstein-céget el akarják adni, ami azt jelentené, hogy az áldozatok megfelelő jóvátétel nélkül maradhatnak. A Reuters forrásai szerint a vádemelés hírére az eladásról szóló tárgyalások leálltak. 

„A The Weinstein Co. eladásakor garantálni kell, hogy az áldozatokat kompenzálják, az alkalmazottak védelemben részesülnek, és egyetlen szexuális ragadozó sem jut jogtalan anyagi előnyhöz” 

- írta a főügyész.

Weinstein ügyvédje szerint egy „igazságos vizsgálatból” kiderülhet, hogy a gyanúsítások zöme nem felel meg a valóságnak. Kijelentette, hogy bár ügyfele viselkedése nem volt makulátlan, semmilyen bűncselekményt nem követett el. „A vizsgálat nyomán világos lesz, hogy Harvey Weinstein több nőt juttatott fontos pozíciókba, mint bármely más filmipari vezető, és sem a Miramaxnál (Weinstein korábbi filmvállalatánál), sem a Weinstein Co.-nál nem fordult elő diszkrimináció” - idézte az ügyvédet a BBC.

Weinstein ellen Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is rendőrségi nyomozás folyik. A producer tagadja, hogy valaha nem kölcsönös megegyezésen alapuló szexuális viszonyt folytatott volna. Azt azonban elismerte, hogy viselkedésével „sok fájdalmat okozott”. (via MTI, Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt