11 év 8 hónap börtönt kapott a férfi, aki halálra gázolta az autója ellopását megakadályozni próbáló fiatal nőt Gödöllőn

Közleményt adott ki a Budapest Környéki Törvényszék sajtóosztálya arról, hogy ítélet született annak a 36 éves férfinak az ügyében, akit az ügyészség halált okozó közúti veszélyeztetés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolt.

Az ítéleti tényállás szerint a korábban már büntetett vádlott rendszeresen fogyasztott bódulási célból nyugtatókat és kábítószert, melyekre alkoholt ivott. A cselekmény elkövetésének időpontjában is ezen szerektől befolyásolt állapotban volt, mikor meglátta a sértettet. A vádlott észlelte, hogy a kapu kinyitásával elfoglalt sértett a járművet járó motorral hagyta a kapubejárón, és elhatározta, hogy a közeli boltba – ahol alkoholt akart vásárolni – nem gyalog jut el, hanem a sértett gépkocsijával. A vádlott a gépkocsihoz ment, beült a vezetőülésbe és hátramenetben visszakanyarodott az utcára. 

A sértett ezt észrevéve odarohant az autójához és belekapaszkodott az ablakba. A férfi a cselekmény ellenére nagy sebességgel megindult az autóval, majd behajtott az árokba és maga alá gyűrte a sértettet, aki a ránehezedő kocsi súlyától fulladásos halált szenvedett. A vádlott a balesetet követően a jobb első ajtó leengedett ablakán keresztül kimászott a gépkocsiból, majd annak ellenére, hogy tisztában volt azzal, hogy a sértett a gépkocsi alá szorult, a helyszínen a baleset hangjára összegyűlt emberek között elvegyült és otthonába távozott. Később egy isaszegi kocsmában fogták el.

A rendelkezésre álló szakértői vélemények, illetve a vádlott korábban tett, később azonban visszavont beismerő vallomása alapján a bíróság a vádirati tényállást apróbb kiegészítésekkel bizonyítottnak látta.

A bíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki jármű önkényes elvételének bűntettében, közúti veszélyeztetés bűntettében, járművezetés bódult állapotban vétségében és segítségnyújtás elmulasztásának bűntettében.

Ezér a bíróság – halmazati büntetésül – 11 év 8 hónap börtönben letöltendő szabadságvesztésre, 5 év közúti járművezetéstől eltiltásra és 8 év közügyektől eltiltásra, mint mellékbüntetésre ítélte.

A vádlott legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltése utáni napon bocsátható feltételes szabadságra. 

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője más minősítés megállapításáért és enyhítésért fellebbezett, az ítélet nem jogerős. A bíróság fenntartotta a vádlott előzetes letartóztatását, ami ellen a vádlott és védője szintén fellebbezett.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.