75 milliárdot ad a kormány katonai szállítórepülőkre

Alig két hete érkezett meg két kormányzati Airbus, máris újabb célokat tűzött ki a kormány. Ezek a gépek a kormánytagok szállítására tökéletesen alkalmasok, ahogy arra is használhatók lesznek, hogy természeti katasztrófák vagy más szerencsétlenségek miatt külföldön rekedt magyar állampolgárokat szállítsanak haza.

Itt az egyik Airbus A319-es, hivatalosan csapatszállító repülő.Fotó: Ujvári Sándor/MTI/MTVA

Simicskó István honvédelmi miniszter és Benkő Tibor vezérezredes decemberi sajtótájékoztatóján azonban már elhangzott, hogy a légi szállítási képesség helyreállításának következő lépéseként nehéz terheket szállítani képes katonai gépeket is be fognak szerezni tender útján. A legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent összegek valószínűleg ezt hivatottak fedezni.

A kormányhatározat szerint összesen 75 milliárd forint értékben vállalhat kötelezettséget a honvédelmi miniszter a 2019-2021-es költségvetés terhére. Vagyis évente 25 milliárdot költhet a következő kormány „a katonai szállítórepülő képesség kialakítására”.

A Magyar Nemzet azt írta decemberben, hogy „az utasszállítóból átalakított Airbusokkal szemben ezek eredetileg is katonai célra tervezett gépek: teherrámpájuk van, alkalmasak légi teherdobásra és ejtőernyős deszantdobásra, rossz minőségű repülőterekről is tudnak üzemelni, illetve önvédelmi rendszerrel képesek megvédeni magukat a rakétatámadásoktól.”