75 milliárdot ad a kormány katonai szállítórepülőkre

Alig két hete érkezett meg két kormányzati Airbus, máris újabb célokat tűzött ki a kormány. Ezek a gépek a kormánytagok szállítására tökéletesen alkalmasok, ahogy arra is használhatók lesznek, hogy természeti katasztrófák vagy más szerencsétlenségek miatt külföldön rekedt magyar állampolgárokat szállítsanak haza.

Itt az egyik Airbus A319-es, hivatalosan csapatszállító repülő.Fotó: Ujvári Sándor/MTI/MTVA

Simicskó István honvédelmi miniszter és Benkő Tibor vezérezredes decemberi sajtótájékoztatóján azonban már elhangzott, hogy a légi szállítási képesség helyreállításának következő lépéseként nehéz terheket szállítani képes katonai gépeket is be fognak szerezni tender útján. A legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent összegek valószínűleg ezt hivatottak fedezni.

A kormányhatározat szerint összesen 75 milliárd forint értékben vállalhat kötelezettséget a honvédelmi miniszter a 2019-2021-es költségvetés terhére. Vagyis évente 25 milliárdot költhet a következő kormány „a katonai szállítórepülő képesség kialakítására”.

A Magyar Nemzet azt írta decemberben, hogy „az utasszállítóból átalakított Airbusokkal szemben ezek eredetileg is katonai célra tervezett gépek: teherrámpájuk van, alkalmasak légi teherdobásra és ejtőernyős deszantdobásra, rossz minőségű repülőterekről is tudnak üzemelni, illetve önvédelmi rendszerrel képesek megvédeni magukat a rakétatámadásoktól.”

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.