A terrorizmus helyett az egészségügy állapota miatt aggódnak inkább a magyarok

POLITIKA
2018 február 13., 07:52
comments 206

Az Ipsos MORI Társadalomkutatási Intézet rendszeresen elkészíti felmérését arról, hogy mi aggasztja legjobban az embereket a világ országaiban. Általában úgy néz ki a mintavétel, hogy az adott országban felsorolnak egy rakás felmerülő veszedelmet a megkérdezetteknek, és nekik hármat kell kiválasztaniuk, ami szerintük hazájukban a legtöbb aggodalomra ad okot.

Nemrég jött ki a 2018 januári mintákból készült felmérésük. Ennek a kutatásnak a fő fókusza Nagy-Britannián volt, az EU-ból épp távozni készülő ország külön fejezetet is kapott, de azért mértek Magyarországon is, és számunkra persze ezek az adatok sokkal izgalmasabbak.

Idén januárban 27 országot vizsgáltak, és azt találták, hogy a legtöbb országban az emberek úgy érzik, rossz irányba mennek a dolgok. A magyarok különösen borúlátóak voltak: Brazília, Mexikó és Olaszország után mi jöttünk az összesített szorongásrangsorban.

Kínában úgy látják, jó irányba mennek a dolgok, nálunk úgy, hogy eléggé nem
photo_camera Kínában úgy látják, jó irányba mennek a dolgok, nálunk úgy, hogy eléggé nem

Világszerte a legnagyobb szorongástényező a munkanélküliség, ez a megkérdezettek 35 százalékánál jött elő az egyik említett problémaként. Ebben Magyarországon jobb a helyzet, nyilván a munkaerőhiány miatt is, de nálunk csak a megkérdezettek 19 százaléka említette ezt a problémát. 

Összesített globális rangsorban második helyen a pénzügyi/politikai korrupció végzett, és ez nálunk is elől szerepelt: magyarok 56 százaléka említette ezt a három probléma egyikeként. 

Globálisan harmadik, nálunk  Oroszország után rögtön végezve, második kiemelt probléma lett a szegénység és a társadalmi egyenlőtlenség: a korrupcióhoz hasonlóan szintén 56 százaléknyian mondták nálunk, hogy ez komoly aggodalomra ad okot. 

Nagy eltérés a globális és a magyar helyzet között az egészségügynél jön elő: míg az összes megkérdezett 24 százaléka sorolta csak ezt a három aggodalom között, 

a magyar megkérdezettek 72 százaléka. 

Az oktatás terén nagyjából a világátlagot hoztok, 19 százalék globálisan, 21 százalék nálunk érezte ezt kiemelkedő problémának.

Majd jött a terrorizmus, és hiába zajlik évek óta agresszív kormányzati propagandakampány, Rogán Antal minisztériumának sok milliárd forintos hadjáratával, az Ipsos MORI mérése szerint a magyarokat nem győzte meg ez arról, hogy a bevándorlás az ország három legnagyobb problémája között lenne: a megkérdezettek mindössze három százaléka említette itt a terrorizmust.

A bevándorlás ellenőrzésének kérdését kicsit többen, 11 százaléknyian válaszolták, de így sem fért be a legégetőbb magyar problémák közé. Legalábbis a magyar emberek, és nem a magyar kormány szerint persze. 

Látványos az is, hogy a környezeti kérdések mennyire hidegen hagyják a közvéleményt, a környezettel szembeni fenyegetéseket csak a megkérdezettek két százaléka sorolta a legkomolyabb problémák közé. 

A módszertanról és az összes többi eredményről az Ipsos kutatási anyagából lehet többet megtudni

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.