December óta országos hiány van a rotavírus elleni oltásból

Egészségügy
2018 február 13., 05:23
comments 65

Országos hiány van a rotavírus elleni egyik védőoltásból, a RotaTeq nevű vakcinát március végéig nem is lehet megrendelni - írtja a Magyar Nemzet.

A lap az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉD) honlapján elérhető adatokra hivatkozva arról ír, hogy a védőoltásból már december közepe óta hiány van, átmeneti gyártói probléma miatt nem lehet kapni. Eddig valószínűleg azért nem jelentkezett a probléma, mert sok gyógyszertárban még volt készleten a vakcina.

A rotavírus-fertőzés okozza a legtöbb, enyhébb vagy súlyosabb kiszáradást okozó, hányással, hasmenéssel járó betegséget kisgyermekeknél és csecsemőknél. A fertőzés következtében 1-2 nap lappangási idő után viharos gyorsasággal hányás, hasmenés alakul ki, amely ezután 3-7 napig tart. A nagyfokú vízvesztés következtében enyhébb vagy súlyosabb fokú kiszáradás alakul ki, az anyagcsere és a só-, vízháztartás felborulásával, ami akár életveszélyes állapothoz is vezethet. Különösen a csecsemők és kisgyermekek veszélyeztetettek.

Magyarországon évi 5-7 ezer gyermek kerül kórházba a kórokozó miatt, de akár 30 ezer, otthon kezelt gyermek is érintett lehet.A RotaTeq nevű oltás nem helyettesíthető: három, darabonként körülbelül 15 ezer forintos oltás kell belőle, és ha a gyermek nyolc hónapos koráig nem sikerül beadni a harmadik vakcinát, akkor nem lesz védett. Létezik egy másik vakcina is, de ha valaki már elkezdte beadatni a RotaTeqet, már nem tud váltani. (MTI/Webbeteg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.