Dél-Afrika egésze katasztrófa sújtotta terület lett

külföld
2018 február 13., 12:53
comments 127

Katasztrófa sújtotta területté nyilvánították kedden a dél-afrikai hatóságok az ország egészét, mert Fokváros környékét emberemlékezet óta nem tapasztalt szárazság sújtja hónapok óta.

A döntést a hatóságok a "jelenlegi szárazság mértékének és súlyosságának újraértékelése után" hozták meg, és így immár a kormányzat feladata a katasztrófa elhárítása. Így az állam irányítása alatt álló összes intézménynek tervet kell kidolgoznia a vészhelyzetre, az azonnali segítségnyújtásra és a szükséges építési intézkedésekre vonatkozóan - áll a katasztrófavédelmi központ vezetője, Mmaphaka Tau által aláírt határozat szövegében.

photo_camera Fotó: Rodger Bosch / AFP

A szárazság miatt félő, hogy Fokvárosban hamarosan nem lesz ivóvíz. Dél-Afrika második legnagyobb városában ezért kiszámították, hogy mikor jön el a "zéró nap", amikor előreláthatólag elfogy az ivóvíz. Hogy ez minél később következzen be, a hatóságok arra kérték a megközelítőleg 4 millió lakosú Fokvárosban élőket, hogy naponta legfeljebb 50 liter vizet használjanak fejenként. Ez nagyjából egy háromperces zuhanyozás során elhasznált vízmennyiségnek felel meg.

Kisebb eredményt már sikerült elérni, a víz elfogyásának napját éppen kedden tolták el, az eddig várt májusi dátumhoz képest június elejére. (MTI, AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.