Dél-Koreában 20 évre ítélték a bukott elnök strómanját

Húsz év börtönbüntetésre ítélték kedden a posztjáról eltávolított dél-koreai államfő barátnőjét, bizalmasát, Csoj Szun Szilt, akit hatalommal való visszaéléssel, kényszerítéssel és kenőpénzek elfogadásával vádoltak.

Csoj Szun SzilFotó: KIM HONG-JI/AFP

Csoj a 2016 októberében kirobbant politikai és korrupciós botrány központi figurája. Dél-Koreában hatalmas tiltakozás kezdődött, amikor kiderült, hogy a semmilyen tisztséggel nem bíró barátnő befolyással van Pak Gun Hje államfő döntéseire, és ebből közben megszedi magát. 

Park Geun-hye volt dél-koreai elnökFotó: AFP/Alexey Filippov/Sputnik

Csojt azzal vádolták, hogy az elnökkel való kapcsolatát kihasználva súlyos pénzeket akasztott le különböző cégektől. Kiderült, hogy Csoj révén az államfő, illetve a kormány hatalmas pénzeket (mintegy 77 milliárd vont, azaz 18 milliárd forintot) húzott le 50 dél-koreai óriásvállalattól - köztük a Samsungtól és a Hyundaitól -, és a pénz végül olyan alapítványokhoz került, amelyeket Csoj felügyelt.

A 62 éves vádlottat a börtönbüntetés mellett 18 milliárd von (4,2 milliárd forint) pénzbüntetésre is ítélték. Mint korábban, továbbra is ártatlanak tartja magát.

Az előzetesben ülő Pakot azzal vádolják, hogy együttműködött a lopásban Csojjal. A volt elnök ügyében várhatóan jövőre születik ítélet. Pakot tavaly márciusban mondatták le. (BBC/MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.