Dél-Koreában 20 évre ítélték a bukott elnök strómanját

külföld
2018 február 13., 11:48
comments 75

Húsz év börtönbüntetésre ítélték kedden a posztjáról eltávolított dél-koreai államfő barátnőjét, bizalmasát, Csoj Szun Szilt, akit hatalommal való visszaéléssel, kényszerítéssel és kenőpénzek elfogadásával vádoltak.

photo_camera Csoj Szun Szil Fotó: KIM HONG-JI/AFP

Csoj a 2016 októberében kirobbant politikai és korrupciós botrány központi figurája. Dél-Koreában hatalmas tiltakozás kezdődött, amikor kiderült, hogy a semmilyen tisztséggel nem bíró barátnő befolyással van Pak Gun Hje államfő döntéseire, és ebből közben megszedi magát. 

photo_camera Park Geun-hye volt dél-koreai elnök Fotó: AFP/Alexey Filippov/Sputnik

Csojt azzal vádolták, hogy az elnökkel való kapcsolatát kihasználva súlyos pénzeket akasztott le különböző cégektől. Kiderült, hogy Csoj révén az államfő, illetve a kormány hatalmas pénzeket (mintegy 77 milliárd vont, azaz 18 milliárd forintot) húzott le 50 dél-koreai óriásvállalattól - köztük a Samsungtól és a Hyundaitól -, és a pénz végül olyan alapítványokhoz került, amelyeket Csoj felügyelt.

A 62 éves vádlottat a börtönbüntetés mellett 18 milliárd von (4,2 milliárd forint) pénzbüntetésre is ítélték. Mint korábban, továbbra is ártatlanak tartja magát.

Az előzetesben ülő Pakot azzal vádolják, hogy együttműködött a lopásban Csojjal. A volt elnök ügyében várhatóan jövőre születik ítélet. Pakot tavaly márciusban mondatták le. (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt