Az orosz cenzúrahivatal 5 híroldalról már leszedette Navalnij oknyomozó videóját

külföld
2018 február 14., 16:08
comments 116

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista kirakott a Youtubera egy videót, amiben azt mutatja be, hogyan vesztegette meg egy orosz oligarcha egy luxusprostituáltakkal megrakott jachton Putyin miniszterelnök-helyettesét. A videó nemcsak az orosz korrupció leleplezése szempontjából fontos, de azért is, mert képanyaga bizonyíték lehet a Trump-kampány és az orosz kormányzati szereplők összejátszására is.

link Forrás

De Oroszországban nemcsak leforgatni nehéz ezeket a videókat, hanem az interneten tartani is. A videóban lebuktatott oligarcha, Oleg Deripászka rekordgyorsan elérte, hogy személyiségi jogaira hivatkozva a bíróság blokkolja Navalnij oldalát, ami azóta sem elérhető. Néhány nappal később pedig az orosz tömegkommunikációs és távközlési hatóság (Roszkomnadzor) pedig elrendelte, hogy Navalnij szedje le a videót a Youtube-ról, és annak részleteit az Instagramról is. Navalnij ezt megtagadta, ezért a cenzorok egyenként a videót megjelenítő orosz híroldalakhoz fordultak, és elrendezték, hogy ők távolítsák el a tartalmat.

Ezt az öt híroldal, ami beszámolt a videóról, meg is tette.

A cenzorok levélben szólították fel a Youtube-ot is a videó blokkolására, a Google pedig kérte is a videó levételét Navalnijéktól - hatástalanul.

Egyelőre nem tudni, mi lesz, az orosz tömegkommunikációs és távközlési hatóság már fenyegetőzik azzal, hogy ha nem kerül le a videó, szerda estétől egész Oroszországban blokkolni fogják a Youtube-ot. Elképzelhető, hogy a Google úgy dönt, nekik ez nem ér ennyit, és maguktól elérhetetlenné teszik a videót, igaz, ebben az esetben várhatóan sokan elítélnék a tettüket. (Meduza)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.