Lecsaptak az orosz cenzorok egy moszkvai mozira amiért levetítették a Sztálin halálát, aztán gyorsan megbírságolták őket egy Depardieu-filmért is

FILM
2018 február 14., 20:34

Oroszországban betiltották a Sztálin halála című angol-francia vígjáték vetítését, mert megsérti az orosz történelmet.

link Forrás

A cenzorok először csak azt szerették volna elérni, hogy a filmet lehetőleg csak a márciusi elnökválasztás után mutassák be, de amikor ez nem sikerült, inkább a premier előtt két nappal úgy döntöttek, hogy a filmet egyáltalán nem engedik levetíteni az országban.

Egy moszkvai mozi, a Pioner azonban megpróbált ellenállni, és műsorra tűzték a filmet. Januárban, a film egyik vetítésekor rendőrök szállták meg a mozit, és leállították a filmet. Most az orosz lapok arról írnak, hogy a mozi kapott egy második körös büntetést is, mégpedig azért, mert a Sztálin halála bemutatójához időben közel levetítettek egy alig ismert francia filmet is diktátorról, a francia-orosz kettős állampolgár Gérard Depardieu főszereplésével. Azt nem tudni, hogy a Le divan de Staline, azaz Sztálin díványa című dráma pontosan miért nem tetszik az orosz cenzoroknak, a mozi viszont azzal védekezik, hogy a film egy fesztivál keretében került műsorra, így nem is kellett volna rá engedélyt kérniük.

Ha a bíróság nem a mozinak ad igazat, a Pionernek összesen 200 ezer rubel, azaz majd 900 ezer forintnyi bírságot kell majd fizetnie. (Moscow TImes)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.