95 új exobolygót fedeztek fel a Keplerrel

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Csaknem 100 újabb exobolygót, vagyis Naprendszeren kívüli bolygót fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport a Kepler űrteleszkóp megfigyeléseinek köszönhetően. Az újonnan azonosított bolygók közel 300-ra nőtt a NASA Kepler űrteleszkópjának K2-misszióján felfedezett exobolygók száma – közölték a PhysOrg tudományos lapban.

„275 bolygójelöltet kezdtünk vizsgálni, amik közül 149-ről bizonyosodott be, hogy valódi exobolygó. Ezek közülük pedig 95 volt újonnan felfedezett bolygó”

– mondta Andrew Mayo, a Dániai Műszaki Egyetem nemzeti űrintézetének doktori hallgatója, az Astronomical Journal folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője. „Ez a kutatás a K2-misszóval 2014-ben nyert első adatok óta folyik” – mondta.

A Discovery-programban épített Kepler űrtávcsövet 2009 márciusában indították útjára, a legfontosabb feladata a Földhöz hasonló bolygók keresése ún. tranzitmódszerrel: a műhold a csillagfény parányi elhalványulásait méri, amiket a napjuk körül keringő bolygók elhaladása okoz.

Az űrteleszkóp fotometriai pontosságát garantáló négy lendkerék közül kettő 2013-ra meghibásodott, így új „forgatókönyvet” kellett írni. Eszerint 2014 nyarától a K2 küldetéssel az űrteleszkóp az égbolt nagyobb területét figyeli meg, és képes a hűvösebb, kisebb, vörösbolygó-típusú csillagok nagyobb hányadát megvizsgálni.

Az exobolygók kutatása viszonylag fiatal terület. A Naphoz hasonló csillag körül keringő első bolygót 1995-ben fedezték fel. Mára kb. 3600 exobolygó vált ismertté, amik között Föld-méretű kőzetes bolygók és Jupiterhez hasonló gázóriások is vannak.

Az újonnan felfedezett bolygók egyike egy nagyon fényes csillag körül kering. „Az egyik megerősített bolygó 10 nap alatt kerüli meg a HD 212657 jelű csillagot, ami a Kepler és a K2-misszió során talált eddigi legfényesebb gazdacsillag. A fényes csillagok körül keringő bolygók azért fontosak, mert a csillagászok rengeteget megtudhatnak a róluk a Földről végzett megfigyelésekkel is” – mondta Mayo, aki a NASA, a kaliforniai műszaki egyetem (Caltech), a UC Berkeley, a Koppenhágai Egyetem és a Tokiói Egyetem kutatóival dolgozott együtt.

A Kepler-űrtávcső eredeti és K2-missziójával is óriási mértékben hozzájárult az exobolygók kutatásához. Küldetései révén eddig több mint 5100 exobolygójelöltet talált. (MTI)