95 új exobolygót fedeztek fel a Keplerrel

űrkutatás
2018 február 15., 22:27
comments 24

Csaknem 100 újabb exobolygót, vagyis Naprendszeren kívüli bolygót fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport a Kepler űrteleszkóp megfigyeléseinek köszönhetően. Az újonnan azonosított bolygók közel 300-ra nőtt a NASA Kepler űrteleszkópjának K2-misszióján felfedezett exobolygók száma – közölték a PhysOrg tudományos lapban.

„275 bolygójelöltet kezdtünk vizsgálni, amik közül 149-ről bizonyosodott be, hogy valódi exobolygó. Ezek közülük pedig 95 volt újonnan felfedezett bolygó”

– mondta Andrew Mayo, a Dániai Műszaki Egyetem nemzeti űrintézetének doktori hallgatója, az Astronomical Journal folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője. „Ez a kutatás a K2-misszóval 2014-ben nyert első adatok óta folyik” – mondta.

A Discovery-programban épített Kepler űrtávcsövet 2009 márciusában indították útjára, a legfontosabb feladata a Földhöz hasonló bolygók keresése ún. tranzitmódszerrel: a műhold a csillagfény parányi elhalványulásait méri, amiket a napjuk körül keringő bolygók elhaladása okoz.

Az űrteleszkóp fotometriai pontosságát garantáló négy lendkerék közül kettő 2013-ra meghibásodott, így új „forgatókönyvet” kellett írni. Eszerint 2014 nyarától a K2 küldetéssel az űrteleszkóp az égbolt nagyobb területét figyeli meg, és képes a hűvösebb, kisebb, vörösbolygó-típusú csillagok nagyobb hányadát megvizsgálni.

Az exobolygók kutatása viszonylag fiatal terület. A Naphoz hasonló csillag körül keringő első bolygót 1995-ben fedezték fel. Mára kb. 3600 exobolygó vált ismertté, amik között Föld-méretű kőzetes bolygók és Jupiterhez hasonló gázóriások is vannak.

Az újonnan felfedezett bolygók egyike egy nagyon fényes csillag körül kering. „Az egyik megerősített bolygó 10 nap alatt kerüli meg a HD 212657 jelű csillagot, ami a Kepler és a K2-misszió során talált eddigi legfényesebb gazdacsillag. A fényes csillagok körül keringő bolygók azért fontosak, mert a csillagászok rengeteget megtudhatnak a róluk a Földről végzett megfigyelésekkel is” – mondta Mayo, aki a NASA, a kaliforniai műszaki egyetem (Caltech), a UC Berkeley, a Koppenhágai Egyetem és a Tokiói Egyetem kutatóival dolgozott együtt.

A Kepler-űrtávcső eredeti és K2-missziójával is óriási mértékben hozzájárult az exobolygók kutatásához. Küldetései révén eddig több mint 5100 exobolygójelöltet talált. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.